Cukr sice patří mezi nedílné součásti více jídel, avšak jeho nadměrná konzumace může vést ke zdravotním problémům. Co všechno způsobuje cukr při jeho nadměrné konzumaci?
Zvýšené riziko obezity, cukrovky 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění či zubního kazu. To vše může způsobit cukr. Dobrou zprávou však je, že cukr lze v dnešní době snadno nahradit, a to především přírodními sladidly. Mimo jiné nahrazení cukru zdravějšími alternativami pomáhá snížit riziko vzniku onemocnění a zároveň podporuje i celkové zdraví.
Kolik cukru se denně doporučuje?
Řada odborníků doporučuje, aby jednoduchý cukr netvořil více než 10 % vašeho denního energetického příjmu. Denní dávka cukru tak vychází na přibližně 40 – 50 g. To si můžeme představit jako 8 – 10 malých kostek cukru denně. Cukr nacházející se v ovoci by však neměl přesáhnout 300 g denně. Doporučená maximální denní dávka však závisí také na vašem příjmu kalorií, zdravotního stavu nebo fitness cílů.
Jaké známe zdravější alternativy?
Co se týká zdravějších alternativ cukru, těch je hned několik. Dobrou zprávou je, že nejsou škodlivé tak jako cukr, ale také byste to s denní dávkou přehánět neměli. Které zdravé alternativy cukru jsou nejznámější?
Stévie: přírodní sladidlo, které se vyznačuje nulovým obsahem kalorií. Je skvělým řešením pro pečení, ale i slazení nápojů.
Xylitol a erytritol: alkoholické cukry, které mají nízký obsah kalorií a jsou velmi šetrné k zubům. Tato přírodní sladidla jsou vhodná i pro diabetiky, jelikož je o nich známo, že nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Xylitol naleznete také v naší nabídce, v podobě březového moučkového cukru.
Med: oblíbená náhražka cukru, která se kromě výborné chuti vyznačuje i obsahem prospěšných látek, mezi které patří vitamíny a antioxidanty. Med však doporučujeme používat s míru, díky čemuž předejdete nadbytečnému kalorickému příjmu.
Kokosový cukr: má nižší glykemický index než bílý cukr, což znamená, že jeho hladinu v krvi ovlivňuje menší míře. Kromě jiného obsahuje také důležité minerály, jako například draslík a železo.
Třtinový cukr: vyrábí se z cukrové třtiny, přičemž obsahuje stopové množství minerálů. Zároveň však dodává tělu dostatek energie a je výbornou alternativou k oslazení sladkých pokrmů.
Agávový sirup: agávový sirup chutná příjemně sladce, avšak má nízký glykemický index, což je super zpráva. Používat jej můžete, avšak obsahuje také fruktózu, proto ideálně v omezeném množství.
Co konzumovat namísto sladkostí?
Pravděpodobně moc dobře znáte ten pocit, když máte chuť na sladké a chcete se vyhnout cukru. To je tedy pořádně náročný úkol, avšak ne nemožný. Skvělou náhražkou sladkostí může být čerstvé ovoce, smoothie, ovocný čaj nebo zelenina. Všechny tyto potraviny obsahují méně cukru než klasické sladkosti, proto je neváhejte nahradit takovou alternativou.
Co způsobuje touhu po sladkém?
Zajímavostí je, že chuť na sladké nám způsobuje hlavně nedostatek minerálů a stopových prvků. Především jde o chrom nebo hořčík. Proto, pokud chcete mít dostatek minerálů ve stravě, konzumujte především více ovoce, zeleniny nebo obilí. Co se týče chromu, nachází se hlavně v brokolici, zelených fazolkách nebo hroznové šťávě. Hořčík zase najdete v listové zelenině, fazolích nebo avokádu. Jeho dostatečný obsah se také nachází v ořeších nebo banánech či kvalitní hořké čokoládě.
Pokud budete mít chuť na sladké, skvělou alternativou je pudink z nízkotučného mléka a neslazeného pudinkového prášku. Takto připravený pudink můžete posypat oříšky nebo čerstvým ovocem.