Znáte protizánětlivé potraviny? Toto jsou ty nejznámější!

Slyšeli jste někdy o protizánětlivých potravinách? Obecně jde o potraviny, které v těle dokáží snížit zánět. Ten může být způsoben různými vlivy. Zánět rozdělujeme na dobrý a špatný. Ten dobrý dokáže bránit tělo před infekcí. Špatný zánět může vést k chronickému onemocnění a oslabení organismu.

Pravděpodobně jste se už nejednou setkali se zánětem ve vašem těle. Ten způsobují namnožené mikroorganismy. Zánět v těle především signalizuje jiné onemocnění. Právě proto jej je třeba vyřešit co nejdříve a ihned jej podchytit. V tomto článku vám představíme potraviny, které v těle dokáží snížit zánět. Jsou maximálně efektivní a účinné.

Ryby, které byste měli konzumovat

Ne nadarmo se říká, že ryby se vyplatí jíst. V jejich složení se nacházejí omega 3 mastné kyseliny a bílkoviny. Za nejlepší zdroj protizánětlivých účinků se považuje losos, sardinky, makrela, ančovičky a sleď. Množství studií potvrdilo, že u lidí konzumujících lososa na pravidelné bázi došlo ke snížení hladiny zánětlivého markeru. CRP.

protizapalove_potraviny_aa

Avokádo plné antioxidantů

Možná byste nevěřili, ale avokádo obsahuje množství výživných látek. Jedná se například o hořčík, draslík, vlákninu a mononenasycené tuky. Tyto složky jsou velmi prospěšné pro správné fungování srdce. Avokádo také obsahuje složky, díky nimž se snižuje riziko vzniku rakoviny.

Mimo jiné, avokádo má svoji specifickou chuť a umíte si ho připravit na mnohé způsoby. Skvělým řešením je například avokádová pomazánka. Při pravidelné konzumaci avokáda dochází k výraznému poklesu zánětu v těle.

Paprika a chilli papričky

Jste milovníkem papriky a chilli papriček? V tom případě máte vyhráno. Je totiž dokázáno, že tyto potraviny dokáží snížit vzniklý zánět. Obsahují vitamín C a mnohé antioxidanty. Paprika a chilli papričky dokážou vést člověka ke zdravějšímu stárnutí. Tyto potraviny jsou velmi chutné a rozhodně se je vyplatí konzumovat na pravidelné bázi.

protizapalove_potraviny_b

Hrozny se spoustou benefitů

Pokud patříte také mezi lidi, kteří prostě milují hrozny, jste na správné cestě. Hrozny totiž obsahují antokyany, které jsou známé zejména pro své protizánětlivé účinky. Tato potravina je velmi účinná také v rámci prevence různých chorob.

Jedná se například o cukrovku, srdeční onemocnění, obezitu či oční poruchy. Hrozny jsou prostě skvělým zdrojem vitamínů, které přinášejí množství příznivých účinků na organismus člověka.
Olivový olej jako nejzdravější tuk

V případě, že připravujete často jídlo na olivovém oleji, děláte správně. Jedná se totiž o jeden z nejzdravějších tuků vůbec. Olivový olej dokáže snížit výskyt srdečních onemocnění, rakoviny popřípadě neurodegenerativních chorob. Tento jedlý tuk je základem středomořské stravy, o které jste již pravděpodobně nejednou slyšeli. Lidé, kteří se tak stravují, jsou zdravější, šťastnější a v neposlední řadě žijí daleko déle.

protizapalove_potraviny_c

Rajčata s obsahem vitamínů

Mezi nejznámější protizánětlivé potraviny patří i rajčata. Ty obsahují velké množství vitamínu C a jiných antioxidantů. Obsahuje také složky, jako například draslík a lykopen.

Tyto látky mají mimořádně silné protizánětlivé účinky, které jsou skutečně velmi efektivní. Prokázalo se však, že protizánětlivé vlastnosti jsou účinné zejména u žen s nadváhou, ale ne s obezitou. Rajčata můžete jíst syrová, popřípadě je tepelně upravit, nejlépe na olivovém oleji.

Protizánětlivých potravin je mnohem více, ale tyto patří mezi ty nejznámější. Je dost možné, že je konzumujete pravidelně, ale dosud jste ani nevěděli o tom, že mají protizánětlivé účinky. Právě proto byste měli zvýšit jejich konzumaci a zařadit do jídelníčku tato jídla, která jsou bohatá na výživné látky.