Kurkuma patří také do vaší lékárničky, nejen do kuchyně

Koření to není jen dochucovadlo jídla, ale také chytrá dávka zdraví. Pravda, pokud je užíváno ve správné míře.

Výborným příkladem zmíněného je kurkuma, nebo, chcete-li, indický šafrán. Toto koření má prokázáno blahodárné účinky na zdraví člověka a pokud toto je vaší prioritou, určitě byste jej měli zařadit do svého jídelníčku. Více si povíme v tomto textu.

Přejeme příjemné čtení!

Kde se kurkuma vzala?

I když v našich končinách jde stále o relativně málo známé koření, v Asii se používá již několik tisíciletí a těší se tam velké oblibě. Získává se pomletím vysušeného oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), který není na pohled až tak odlišný od nám bližšího zázvoru. Prášek má výraznou žluto-oranžovou barvu a podobný charakteristický odstín dodává také kari, jehož je významnou součástí.

Kurkuma nebyla vždy vnímána v první řadě jako koření. Zpočátku si ji lidé vážili jako barvivo, až později si začali všímat jejích účinků na zdraví a gastronomický potenciál. Dodnes se hojně používá v indické, thajské, vietnamské, pákistánské či indonéské kuchyni, ale například také v tradiční čínské medicíně. Nemluvě o tom, že její účinky na zdraví (a charakteristickou mírně pikantní chuť) si začínají vážit lidé po celém světě, včetně Slovenska.

Dnes je Indie hlavním producentem a exportérem tohoto koření a dostat ho už opravdu všude a v různých podobách. Nejčastěji samozřejmě formou prášku, v regálech však najdete také kurkumové kapsle či olej. Záleží už na vašem výběru, jestli ji chcete přidat do oběda, nebo konzumovat výhradně pro její vliv na zdraví.


Co kurkuma obsahuje a jak ji konzumovat?

Pojďme se podívat, co tento chytrý prášek vlastně obsahuje. Zhruba 60-70% jsou sacharidy, 6-13% voda, 5-10% tuky, 6-8% bílkoviny, 3-7% minerály, 2-7% vláknina, 3-7% esenciální oleje a 1-6% kurkuminoidy. (především kurkumin). Právě kombinace a poměr těchto látek mají za následek blahodárné vlivy koření na zdraví člověka. Hlavním hráčem v tomto ohledu je kurkumin. Ten je v podstatě vlajkovou lodí všech zdravotních benefitů koření.

Jedním dechem je však třeba dodat, že velmi důležitý je také způsob, jakým člověk kurkumu konzumuje. Pokud by to bylo pouze formou koření, sice by dokázal ocenit její chuťové účinky, ty zdravotní by zřejmě nepostřehl. To by musel tento prášek konzumovat na kila a přece víme, že všeho moc škodí.

Proto, pokud je vaším cílem dosáhnout jednoho z účinků kurkumy na zdraví, doporučujeme sáhnout po speciálních přípravcích s jejím obsahem (např. výživové doplňky). Případně užívat co nejčistší extrakt v prášku, který se osvědčí také v kuchyni. Kurkumin se slaběji vstřebává do krve, napomáhá tomu alkaloid piperin, obsažený v pepře. Většina doplňků stravy obsahuje obě tyto látky.

Kurkuma patrí aj do vašej lekárničky, nielen do kuchyne_a

Jelikož kurkumin má i řadu pozitivních účinků na pokožku (viz níže), najdete jej i jako jednu ze složek některých bylinných mýdel, krémů či gelů.

Ať už se rozhodnete jakkoli, určitě dodržujte doporučené dávkování, resp. způsob používání (důležitá je i pravidelnost) a nikdy nezaškodí poradit se o případných individuálních rizicích i se svým lékařem.


Jaké má kurkuma účinky na zdraví?

Přejděme k tomu podstatnému a tím jsou nepochybně vlivy na zdraví člověka. Opakujeme, důležité v tomto ohledu jsou rozumné a pravidelné dávkování.

Jednotlivé zdraví prospěšné vlivy si rozdělíme do menších bloků.


Má protizánětlivé účinky

I když zánět sám o sobě je účinným obranným mechanismem našeho těla, pokud se ho neumí samo zbavit, jde o problém. Zde vstupuje na scénu kurkumin. Má to totiž vynikající protizánětlivé účinky a pomáhá jej efektivně eliminovat, ale také mu předcházet.

 

Oceňují je především lidé s artritidou. Tím dokázala pravidelná konzumace pomoci při zánětech kloubů, otocích či jiných dlouhodobých bolestivých příznacích tohoto onemocnění.


Vypadá slibně v boji s rakovinou

I když vědecké testy a studie stále probíhají, dosavadní závěry tvrdí, že kurkumin účinně potlačuje některé formy rakoviny a nádorů. Působí preventivně, především detekcí a eliminací nemocných buněk.

Prokázalo se to především v boji proti leukémii, rakovině jícnu, slinivky břišní, prostaty, prsu či plic.

Je výborným antioxidantem

Volné radikály dokážou v těle nadělat řádnou šarapatu. Urychlují stárnutí a jsou předpokladem vzniku řady onemocnění. I proto dnes často posloucháme o antioxidantech, tedy látkách, které s volnými radikály bojují a eliminují je. Přesně jako kurkumin.

Ten je nejenže eliminuje přímo svým chemickým složením, ale dokáže stimulovat obranné mechanismy lidského těla – antioxidační enzymy – které s nimi také umí zatočit.

Podporuje trávení a potlačuje nadýmání

Trpíte-li trávicími potížemi, zbystřete pozornost. I v této oblasti totiž pravidelná konzumace kurkumy dokáže pomoci. Již staří Číňané a Indové věděli, že toto koření dokáže urychlit zpracování stravy, ale potlačuje i plynatost a nadýmání. Dnes bychom řekli, že pozitivně stimuluje střevní flóru.

Doporučuje se konzumovat před jídlem, zvláště pokud na talíři budou těžší pokrmy. Kromě toho v trávicím traktu působí i antibakteriálně, což je jistě nezanedbatelným faktorem.


Umí pomoci při hubnutí

S předešlým účinkem souvisí i tento. Kromě toho, že kurkumin podporuje trávení, pomoci shodit nadbytečná kila ví i jiným způsobem. Potlačuje totiž růst tukových tkanin a snižuje hodnotu „špatného“ LDL-cholesterolu v organismu.

Na škodu není ani to, že potlačuje záněty v problematických partiích, tělo se tak může soustředit na spalování kil.


Stimuluje mozkovou aktivitu

S rostoucím věkem jde v ruku v ruce i pokles kognitivních schopností člověka. A právě kurkuma dokáže tuto regresi zpomalit. Pozitivně totiž stimuluje aktivitu v mozku a pomáhá jej chránit před škodlivými vlivy věku a okolí.

Zlepšuje paměť, stabilizuje náladu a snižuje riziko výskytu neurodegenerativních onemocnění, především demence, Alzeimera a Parkinsona.


Je přírodním antidepresivem

V dnešní době je pilulka už snad na všechno. Zda se člověk cítí špatně po fyzické či duševní stránce, lékař ví, co mu má předepsat. Existuje mnoho přírodních alternativ, které jsou přinejmenším stejně účinné. Podobně jako kurkuma při depresi.

Studie totiž říkají, že pravidelná konzumace tohoto koření u nemocných pacientů byla stejně efektivní jako chemická léčba. Oproti některým psychofarmakám u kurkumu absentovaly negativní vedlejší účinky.

Kurkuma patrí aj do vašej lekárničky, nielen do kuchyne_b

Má blahodárný a léčivý vliv na pokožku

Nejenže antioxidační účinky kurkumy zpomalují stárnutí, jí využijte v pleťové masce (spolu s řeckým jogurtem a medem) dokáže pokožku přímo rozzářit. Účinné látky tedy fungují nejen uvnitř organismu, ale také navenek.

To ovšem není všechno. Kurkumin pomáhá při hojení vnějších ran a škrábanců, jakož i jizev po akné. Existují také náznaky, že je efektivní proti ekzémům, psoriáze či svrabu.


Potenciální negativní účinky kurkumy

Jako všechno, ani kurkuma není univerzálně prospěšná. Plošné vedlejší účinky nejsou doloženy, ale individuální případy se vždy najdou. Jde především o jedince, kteří jsou buď přecitlivělí, nebo rovnou alergičtí na jednu z obsažených látek. Často se jedná právě o kurkumin.

Ten může u některých lidí způsobit zažívací potíže (i při nesprávném dávkování), nadýmání, plynatost, při zevním použití zarudnutí či svědění pokožky. Často jde o indikaci alergie a takový člověk by se o dalším (po)užívání určitě měl poradit s lékařem.

Sama o sobě je ovšem kurkuma velmi populární, především díky svým zdraví prospěšným účinkům. Svědčí o tom její rozšíření po celém světě a mnoho studií, které se jim věnují a potvrzují je. A to už o něčem svědčí, ne?

I my doporučujeme kurkumu zařadit do vašeho jídelníčku a určitě také do lékárničky! Poznáte například. zázračné zlaté mléko?