Proč je péče o zuby důležitá?

Zuby jsou pro mnohé lidi jakýmsi postrachem. Důvodem je hlavně návštěva zubaře, kterého se všichni bojí. Obávat se ho však nemusíte, rozhodně vám nechce ublížit. Právě naopak, pomáhá lidem v oblasti ústního zdraví.

Pro většinu lidí jsou zuby banalitou. Nevšímají si jich do chvíle, kdy nezačnou problémy, a to je chyba. O zuby je třeba se starat už od mala. Nikoho přece nezabije, když si dvakrát denně vyčistí pořádné zuby a omezí v jídelníčku konzumaci sladkostí.

Proč je však péče o zuby tak důležitá a nedoporučuje se ji podcenit?

Vznik zubního kazu

V případě, že si nebudete čistit zuby, začne se vám usazovat plak. Jedná se o nános, který je způsoben kvašením bakterií. V ústech totiž máme spoustu mikroorganismů, které mohou způsobit zubní kaz. Vzniká nánosy na zubech a později i působením zubního kamene. Ten dokáže odstranit jen zubní lékař nebo dentální hygienik.

Zuby je třeba čistit každý den. Je to z toho důvodu, že bakterie v ústech vypouštějí kyseliny, které oslabují zub. To nastává zejména po konzumaci něčeho sladkého. O ústních mikroorganismech je totiž známo, že zbožňují cukr, kterým se živí a jehož důsledkem oslabují vrstvy zubu.

Prečo je starostlivosť o zuby dôležitáa

Zánět dásní

Při čištění zubů je třeba používat nejen klasický zubní kartáček, ale také mezizubní, popřípadě dentální nit. V opačném případě by mohlo dojít k zánětu dásní. To způsobuje zarudnutí, zvýšenou citlivost a bolest. Tento stav je však zvrátitelný a lze jej vyřešit za 3 dny čištěním pomocí mezizubních kartáčků. Jak zjistíte, že jsou vaše dásně v pořádku? V první řadě to budete vidět a samozřejmě při čištění nebudete plivat krev.

Parodontitida – vypadávání zubů

Parodont je závěsný aparát, který drží zuby pohromadě. Jeho zánět vzniká zejména důsledkem neléčeného zánětu dásní, kdy dochází k postupným odhalováním krčků zubu. Následně se uvolní zub ze zubního lůžka a může dojít až k tomu nejhoršímu – k vypadnutí.

Jaká je nejlepší prevence?

Každý zubní lékař se drží pravidla, že čistý zub se prostě nezkazí. Základní prevence tak spočívá právě v čištění. Existuje spousta metod, které jsou určeny pro konkrétní problémy. Právě proto vám doporučujeme navštívit dentálního hygienika, který vás naučí správnému používání pomůcek a metody čištění zubů. Ty byste si měli čistit dvakrát denně, a to ráno a večer.

Prečo je starostlivosť o zuby dôležitáab

Pozor na skrytý cukr

Dalším faktorem vzniku zubních problémů je strava. Měli byste omezit konzumaci sladkostí a kyselých potravin. Právě ty vyvolávají kyselost v ústech, což oslabuje zub. V tom však nespočívá celý problém. Cukr se totiž nachází také v potravinách, o kterých byste na první pohled neřekli, že jsou sladké. Jedná se například o šunku, pečivo nebo těstoviny. Tyto potraviny jíme pravidelně a také jejich mikroorganismy v našich ústech mají v oblibě. Proto si dejte pozor na to, co jíte a snažte se to omezit.

Pokud však máte chuť na sladké, snězte celou sladkost najednou a ne po částech. Po dojezení se doporučuje vypláchnout si ústa čistou vodou, ale rozhodně si ihned nechoďte zuby čistit. I to totiž oslabuje sklovinu a dochází k rychlejšímu vzniku zubního kazu.

Pravidelné prohlídky u zubaře

Základem všeho jsou pravidelné prohlídky u zubního lékaře. Dospělí lidé jsou povinni navštívit zubní ambulanci jednou za rok, těhotné ženy a děti dvakrát za rok. Zubní lékař dokáže odhalit a zvrátit onemocnění ústní dutiny. Ušetří vám to starosti a v neposlední řadě i finance. Mimo jiné, dvakrát za rok byste měli navštívit i dentálního hygienika, který vám speciálními nástroji odstraní nánosy, motivuje vás a ve všem vám poradí.

Pokud budete dodržovat všechny výše zmíněné tipy, rozhodně nebudete mít se zuby problém. Samozřejmě, v některých případech hraje roli i genetika, ale všechno ostatní víte ovlivnit vy sami, a to správnou péčí.

3555_1181-dabur-bieliaca-zubna-pasta-s-aktivnym-uhlim-100ml

⇒ Doporučujeme: Dabur bělící zubní pasta s aktivním uhlím 100ml ⇐