Dodržujete správný pitný režim? 5 rad jak jej zlepšit

Výhodou naší doby je, že se stále více pokoušíme soustředit na své zdraví. Ověřujeme si složení potravin.

Více dbáme na to, abychom do svého organismu dodávali opravdu kvalitní potraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály i makroživiny. Snažíme se více se věnovat pohybové aktivitě a mnoho lidí už pohyb zařadilo do svého běžného režimu. Skutečně pozitivním faktem také je, že si lidé mnohem více uvědomují, že diety nikam nevedou.

Co je však stále obrovským problémem je pitný režim. Ohledně jeho správného dodržování panuje množství dohadů a nepravd, jejichž dodržování není pro organismus vhodné. V dnešním článku vám prozradíme vše, co potřebujete o pitném režimu vědět.
Voda – nezbytná součást života

Život samotný vznikl na naší planetě v oceánech. První buněčné organismy se zrodily ve vodě a voda stále tvoří nezbytnou součást organismu živých tvorů. Voda tvoří prostředí, ve kterém probíhají chemické děje, je mimořádně důležitým rozpouštědlem, zajišťuje přenos molekul a je důležitou součástí celé řady chemických reakcí, které každou sekundu probíhají v našem organismu. Jednoduše – voda je nezbytná.

Obsah vody v těle představuje přibližně 60%. Toto číslo samozřejmě není přesně dáno a mění a v závislosti na věku, aktivitě a fyziziologickém stavu organismu. Čím jsme starší, tím menší obsah vody se v nás nachází.

Bez příjmu vody je člověk schopen přežít nejvýše 24-48 hodin. Po této době však nastupuje dehydratace, která může stát až za poškozením celé řady orgánů. Příjem vody by rozhodně neměl být podceňován, ale kolik litrů je dost? Existuje vůbec nějaké přesné číslo, které by nám stanovení pitného režimu usnadnilo?

pitny rezim_a

8 sklenic je mýtus

V našich životech se často snažíme věci až příliš zobecňovat. Snažíme se najít hranici, která by nám pomohla určit cíl. Stejně to platí například v minulosti stanovené hranici 10 000 kroků. Jejich denní provedení mělo člověku přinášet zdraví a podporovat vitalitu jeho kardiovaskulární soustavy. Netrvalo dlouho a vědci přišli na to, že nadměrná chůze v podstatné míře poškozuje chrupavky a klouby. Pro každého je hranice denní aktivity posazena jinde a neměli bychom se snažit držet nějakých všeobecných pravidel. Stejné pravidlo platí i v případě pitného režimu.

V minutě platilo pravidlo, že 8 sklenic vody (které byly představeny pod standardním objemem 250 ml) je absolutní základ pitného režimu. A tak jsme začali počítat sklenice vody a zamýšlet se nad tím, kolik litrů se nám během dne podařilo do sebe přijmout. Přestože mnoho lidí poctivě dodržovalo stanovený pitný režim, žádné valné zázraky se v jejich případě neudály a mnoho z nich stále trpělo příznaky dehydratace.

Hlavní příznaky dehydratace:

Suchý jazyk a ústní dutina
Bolesti hlavy
Žluto až oranžově zbarvená moč
Zácpa, nechutenství a bolest břišní dutiny
Bušení srdce
Výkyvy krevního tlaku
Mdlobami a závratí

Jak jsme již zmiňovali v předchozích řádcích, každý organismus je jiný a obsah vody se v našem těle mění podle různých faktorů. I přesto, že množství lidí začalo přijímat pověstné dva litry denně, mohlo u nich docházet k dehydrataci či naopak nadměrnému příjmu vody.

V případě, že se věnujete sportovní aktivitě, vaše tělo se potí a nároky na vodu rostou. Na druhé straně, pokud strávíte den v kanceláři, váš příjem vody pravděpodobně nebude vyžadovat velké množství tekutin. I v případě nadměrného příjmu tekutin se organismus může dostat do stavu dehydratace. Pokud přijímáte obrovské množství vody, váš organismus ji jednoduše začne vylučovat a nebude s ní pracovat. Voda tělem jednoduše proteče a vy se opět dostanete do stavu dehydratace.

Nápověda jménem žízeň

Naše tělo má skvěle vybudované mechanismy, které nás upozorňují, že se s námi něco děje a něco neprobíhá podle očekávání. V minutě se často žízeň považovala za nepřítele. Předpokládalo se, že žízeň má na nás devastační účinky. Dnes už víme, že to není pravda. Žízeň nám prostě jen signalizuje, že je na čase doplnit potřebné tekutiny. Není třeba za tím hledat nic víc. Pokud cítíte žízeň, napijte se. Není třeba začít panikařit. Díky pocitu žízně můžete během dne postupně přijímat dostatek tekutin.

Pokud je pro vás opravdu těžké soustředit se na správný a vyvážený pitný režim, začněte od úplných základů. Odborníci doporučují, že každý den byste měli začít s velkou sklenicí vody. Po hodinách spánku a odpočinku je tělo dehydratováno a je na čas doplnit potřebné tekutiny. Jedna velká sklenice vody vám nejen pomůže doplnit vodu, ale pomáhá zlepšovat stav pokožky a spolehlivě probudí trávicí soustavu. Pohár vody si dopřejte před každým větším jídlo, pomůže vám to rychleji navodit pocit sytosti a vytěžit maximum z každého přijatého jídla.

V případě, že je pro vás příjem vody opravdu těžkým oříškem, na pomoc si zavolejte moderní technologie. Aplikace jako například Lifesum vám během dne budou posílat hlášení o potřebě doplnit tekutiny. Je to poslední možnost, a to zejména v případě, že se nemůžete spolehnout na svůj pocit žízně.

Rozhodně se však vyhněte tomu, že během dne nebudete přijímat žádné tekutiny a situaci se budete snažit zlepšit během večerních hodin. Toto je jeden z nejhorších scénářů. Při vypití velkého množství vody organismus nedokáže vodu přijmout a je třeba ji vyloučit. Tímto způsobem extrémně zatěžujete své ledviny i celou vylučovací soustavu, což rozhodně není správným krokem.

pitny rezim_b

5 rad jak zlepšit svůj pitný režim

Nepokoušejte se stanovit si maximální a minimální hranice vypité vody
Žízeň je signálem, že v organismu chybí voda – napijte se vždy, když ho pociťujete
Ráno si dopřejte jednu velkou sklenici čisté vody – je to nejlepší probuzení
Vždy si na stole nechte láhev s čistou vodou a napijte se vždy, když pociťujete žízeň
Pokud si nedokážete vzpomenout na dostatečný příjem vody, vyzkoušejte si nastavit upozornění na telefonu nebo dejte šanci aplikacím

Nápoje, které je vhodné zařadit do pitného režimu

Ne každá tekutina je vhodným kandidátem pro zařazení do pitného režimu. Základ by samozřejmě měla tvořit čistá voda. Nebojte se klasické pitné vody, která běžně teče z vodovodního kohoutku. Státy střední Evropy se celkově vyznačují nejkvalitnější pitnou vodou, a proto nejsou obavy na místě. Pokud si chcete svůj pitný režim okořenit, můžete vyzkoušet neslazené bylinné čaje nebo si do sklenice s vodou odšťavit polovinu citronu. Minerálky a sycené vody by neměly být permanentní součástí pitného režimu. Stejně to platí o ovocných šťávách. Dopřejte si je jen velmi vzácně.

Do pitného režimu však absolutně nepatří ochucené vody, slazené čaje či káva. Tímto způsobem do svého organismu nedostáváte jen tekutiny, ale i množství cukru a umělých přísad. Vyhněte se těmto nápojům velkým obloukem a raději vsaďte na jednoduchost.