Stres a jeho vliv na organismus

Stres tvoří nedílnou součást našich životů a pravdou je, že bez zdravého stresu bychom neuměli správně existovat. Dokáže naše tělo i mysl vyprovokovat natolik, abychom dokázali lépe a efektivněji pracovat a fungovat.

Někteří lidé nejraději pracují pod tlakem, protože bez něj nejsou schopni vyprovokovat se k nejlepším výkonům. Zdravý stres je prospěšný, ale problémem je, že dnes je náš život stresem natolik zahlcen, že to má na náš život i tělo nepříznivý vliv.

Setkáváme se se stresem každý den – v práci při plnění termínů, ve škole při splňování testů a zkoušek a samozřejmě i doma, když nestíháme splňovat veškeré domácí práce, které leží na našich bedrech. Mnoho lidí je přesvědčeno, že je to v pořádku a že se prostě potřebujeme smířit se stresem tak jak přichází. Do určité míry mají pravdu, protože stres se stal nedílnou součástí našich životů.

Na straně druhé však vůbec není jednoduché stres začít přijímat tak jak přichází a vyrovnat se s ním jednoduše. Příliš silný stres se postupem času dokáže přetavit nejen do abnormálního až panického stresu a ohrožovat zdravé fungování naší mysli, ale postupně se může přetavit až do vážných zdravotních problémů akutního i chronického rázu. Mnoho odborníků se domnívá, že i za vznikem autoimunitních chorob jako je například celiakie vězí příliš silná a dlouhotrvající dávka stresu.

stres a jeho vplyv na organizmus_a

Léky v tomto případě pomáhají opravdu v omezeném znění a stres musíme zvládat postupně, ideálně přírodní cestou. Těžkým úkolem však může být i rozeznat, zda se ve vašem životě opravdu nachází přebytek stresu. Jak stres znát a vyrovnat se s ním, aniž by to narušilo vaše fyzické i psychické zdraví?

Jak se stres projevuje?

Rozeznat první příznaky stresu může být na první pohled jednoduché, ale pravda je úplně jiná. Obvykle nadprůměrný tlak stresu známe teprve tehdy, když nás na něj upozorní naše okolí. Mezi první známky patří nesoustředěnost, snížená koncentrace a bezdůvodné podráždění. Často se nám stává, že vybuchneme kvůli jednoduché a banální věci, na které absolutně nezáleží, ale v konkrétním okamžiku nás jednoduše dostává na kolena. Častokrát se objevují dlouhodobější příznaky v podobě nespavosti nebo celkově snížené kvality spánku. To však už nejsou jen stopy, které zůstávají na naší psychice, ale začínají se projevovat i na fyzickém stavu našeho organismu. Spánek je pro nás esenciální, protože během něj dochází nejen k uvolnění, ale i regeneraci a obnově těla. Stejně tak se nedostatek spánku podepisuje i na snížené obranyschopnosti proti onemocněním a tak má stres na nás ještě větší dosah.

Postupně se začíná projevovat celá kaskáda problémů, které sestávají z problémů s trávením, sníženou či naopak nadprůměrně zvýšenou chutí k jídlu, která se projevuje především chutí na nezdravé a kalorické jídlo plné sacharidů. Výjimkou nejsou ani problémy s pletí či extrémní padání vlasů, které nezastaví používání žádných osvědčených triků. Na každý lidský organismus však stres ovlivňuje jinak a tak se spektrum příznaků u. jednotlivé lidi může měnit. Přestože se snažíme najít za našimi zdravotními problémy ukrytou nějakou nemoc, která by mohla být vyřešena pouhým nasazením léků, často je za mnoha zdravotními problémy ukryt právě stres, který se šikovně maskuje za mnohé z příznaků akutních i chronických.

Jóga a pohyb

Stresu se nikdy nevyhneme, protože je pevně zakořeněn v životním stylu naší doby. To však neznamená, že s ním nemůžeme bojovat. Během stresových situací se v našem těle uvolňují stresové hormony, které mají krátkodobé důsledky jako je například zvýšený krevní tlak, zvýšená dechová frekvence či pocení a dlouhodobé důsledky, z nichž se často může vyklubat vznik chronických onemocnění. Na neutralizaci stresových hormonů velmi účinně působí endorfiny - hormony štěstí, které se ve vysoké míře vylučují při pohybové aktivitě.

Je úplně jedno, jaký druh pohybu si vyberete, ale velmi důležitým faktorem je, aby vás naplňoval a dělali jste ho s radostí. Pro někoho je to běh, jízda na koloběžce nebo silový trénink. Dbejte na pravidelnost a snažte se do pohybové aktivity motivovat. Pro mnohé je motivací například výběr skvělého cvičebního úboru nebo koupě nového přístroje, jehož přítomnost vás bude motivovat k aktivitě. Není to o tom, že by odpočinek nebyl prospěšný – někdy může pomoci i běžný odpočinek s dobrou knihou, ale cvičení a pohyb vás nabije spoustou pozitivní energie. Pokud se nemůžete donutit k žádné pohybové aktivitě, vsaďte alespoň na příjemnou procházku v přírodě či parku, která vás stejně spolehlivě dokáže nabít pozitivní energií.

stres a jeho vplyv na organizmus_

Velmi prospěšným druhem pohybu může být i jóga. Nejenže se naučíte mnoho zajímavostí o vlastním organismu a získáte výbornou flexibilitu, ale navíc se naučíte i správnou techniku dýchání. Správné dýchání je při zvládání stresu mimořádně důležité a proto existují i dechová cvičení, která vám se zvládnutím stresu umí účinně pomoci. Díky józe se můžete mnohému přiučit. Přestože se to nemusí na první pohled zdát, ale jóga patří mezi náročná cvičení, která dokáží člověku vyhnat z hlavy všechny ostatní věci a přinutí jej dokonale se soustředit na správné provedení cviků a pozic.

Pomůže přírodní lékárna?

Pro tlumení stresu nám většinou nepomohou žádné léky, které by ve výrazné míře neměly dopad i na ostatní funkce našeho organismu. Chceme-li se se stresem vyrovnat, musíme v první řadě začít u sebe a pracovat ve své mysli. To však neznamená, že nemůžeme pracovat s příznaky a symptomy, které v nás stres vyvolává. Přírodní lékárna je nápomocná i v tomto směru.

Trápí vás problémy se spánkem vyvolané stresem? Vsaďte na heřmánek, který je výborný v uklidňování podrážděné mysli, ale má vynikající vliv i na trávení a stav žaludku. Dalším výhodným pomocníkem může být pro vás levandule – umístěte si pod polštář sáček s levandulí nebo začněte s používáním levandulové kosmetiky a kvalita vašeho spánku i celkový klid těla se výrazně zvýší.

stres a jeho vplyv na organizmus_c

Častým problémem bývají také problémy vyvolané trávením. Vsadit můžete na odvar z máty, která je uznávána pro své účinky na lidské střevo a používá se jako první pomoc při syndromu dráždivého tračníku, který dnes trápí velkou část populace. Na škodu však není ani vyzkoušení ani směsí, které spojují účinné bylinky jako například fenykl, kopřiva či bez v správném poměru a pomáhají tak s bojem nejen proti stresu ale problémům s trávením vyvolanými letními vedremi. Se stresem vám rovněž může pomoci vyvážený jídelníček, který do vašeho života přinese potřebnou stabilitu a přinese úlevu nejen tělu ale i mysli, protože oba systémy jsou velmi úzce propojeny.