Jak podpořit tvorbu kolagenu v našem organismu?

Každý z nás by toužil po věčném mládí a vitalitě. Cítit se perfektně bez ohledu na svůj věk a posouvat limity, které by nás za běžných okolností svazovaly. Jednou z možností, jak dosáhnout vitality, je kolagen.

Kolagen je často přezdívaný bílkovinou mládí. Je to proto, že podporuje pružnou a hebkou pokožku, nedává šanci vráskám a v malé míře se podílí i na zdraví chrupavek a kostní tkáně. Jeho tvorba začíná po překročení 25. roku života v našem organismu rapidně klesat. Postupně se tvoří stále méně a méně kolagenových vláken a my pozorujeme ochabnutí rysů i zhoršenou pohyblivost kloubů.

Výhodou kolagenu je, že jej můžeme přijímat z externích zdrojů. Dnes už je na trhu dostupných množství kolagenových doplňků, které dokáží se sníženou produkcí perfektně zatočit. Bohaté zdroje kolagenu však objevíme i v samotné přírodě. Začnete-li kolagen přijímat ve zvýšené míře, doplníte deficit, který v organismu vzniká. Zároveň však nastartujete i produkci svých vlastních kolagenových vláken.

Jaké jsou hlavní funkce kolagenu?

Kolagen je bílkovinou, jehož hlavní funkcí v našem těle je zajistit pružnost. Objevíme jej všude tam, kde je pružnost vyžadována. Existuje dokonce několik typů kolagenu. Kolagen I. typu objevíme například v kostní tkáni, II. typ je nezbytný pro správnou tvorbu a obnovu tkáně chrupavek. Kolagen rovněž objevíme i v pokožce a stěnách krevních cév.

Nedostatek kolagenu nám naše tělo dává najevo například povadlými rysy obličeje, vznikem vrásek ale i bolestí kloubů. Proč vzniká bolest kloubů? V našich kloubech se nacházejí chrupavky, které slouží jako tlumiče. Pokud nedochází k dostatečné tvorbě kolagenových vláken, chrupavky se postupně ztenčují, dochází ke styku kloubních ploch kostí a vzniká ostrá bolest, která Vás spolehlivě provází na každém kroku. Jednoduše - kolagen potřebujeme pro celkovou vitalitu organismu.

Jak můžeme tvorbu kolagenu podpořit?

Při podpoře tvorby kolagenu v těle existuje několik cest, kterými se můžeme vydat. První z nich je zajištění dostatečného příjmu zdravých potravin. Vydat se však můžeme i zkratkou a vsadit na kolagenové doplňky. V oblasti kolagenových doplňků se však jednoznačně neshodují ani vědecké kapacity. Chcete-li opravdu tvorbu kolagenu v organizmu podpořit, ideální možností je vsadit na kombinaci obou cest. Dnes Vám prozradíme 3 způsoby, kterými můžete tvorbu kolagenových vláken v těle podpořit. Naše rada však zní – nevybírejte si jen jednu cestu, ale snažte se svému tělu poskytnout co nejvíce biologicky aktivních látek, které Vám opravdu na cestě za pevnou a pružnou pokožkou i zdravými klouby opravdu pomohou.

Vitamin C je klíčem k tvorbě kolagenu

Vitamin C je jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů, který podporuje imunitní systém i syntézu nových kolagenových vláken. Je nezbytný pro to, aby kolagen v organismu vůbec vznikal i v tom nejmenším množství. Pokud se zaměříte na jeho zvýšenou konzumaci, podpoříte i syntézu nového kolagenu. Doporučujeme Vám, abyste sáhli po vitamínu C v jeho nejpřirozenější podobě. Vsaďte na konzumaci syrového ovoce a zeleniny, které jsou kromě vitamínu C bohaté i na další antioxidanty a jiné biologicky aktivní látky. Vašemu organismu přinesou sílu a vitalitu v mnoha směrech. Kromě kolagenových vláken podpoříte i zdraví své trávicí soustavy a po mnoha stránkách se budete cítit lépe.

Pokud již vsadíte na konzumaci kolagenových doplňků stravy, právě vitamín C Vám pomůže živiny z nich lépe vstřebat. Pro tělo se tak stanou využitelnějšími a bude moci z nich lépe čerpat.

ako_podporit_tvorbu_collagenu_a

Zdravé tuky jsou základem nejen pro správnou tvorbu kolagenu

Tuky prošly v našem stravování obrovskou mystifikací. Mnoho lidí je ze svého jídelníčku nemilosrdně vyškrtlo v domnění, že stojí za rozvojem kardiovaskulárních onemocnění. Dnes už víme, že to rozhodně není pravda a tuky jsou skvělým zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin, které stojí za podpořením srdce i mozku. Nejlépe uděláte, pokud vsadíte na kvalitní zdroje těchto tuků, mezi které patří například ryby, ořechy či avokádo. Věděli jste však, že mastné kyseliny skvěle podporují i novou syntézu kolagenových vláken?

Kromě toho přispívají ke krásné pokožce a pomohou Vám zatočit s mnoha problémy pokožky, jako jsou například pigmentové skvrny. Mastné kyseliny jsou klíčové i při tlumení bolestí, které pocházejí z opotřebovaných kloubních chrupavek. Spolehněte se na jejich vlastnosti, a podpoříte syntézu nového kolagenu. Rovněž podpoříte i ostatní části svého těla. Statistiky dokazují, že jen opravdu málo lidí má ve stravě vyvážený příjem mastných kyselin. Pokud nepatříte mezi fanoušky ryb, nic se neděje. Mastné kyseliny můžete přijímat i v podobě oblíbených semínek či ořechů.

Doplňky stravy – jsou opravdu sázkou na jistotu?

Dnes se na trhu nachází množství výživových doplňků s kolagenem. Sáhnout po nich můžete i vy. Nejlepší možností je hydrolyzovaný kolagen, který je pro tělo nejlépe využitelný a snadno se vstřebává. Vaší volbou se mohou stát tablety nebo kolagenové nápoje, které jsou chutné a velmi snadno se užívají. Pomohou Vám podpořit tvorbu kolagenových řetězců a postarají se o krásnou pokožku, zdravé klouby i pevné nehty a vlasy.

Jaká je ideální volba? Ideální volbou je konzumovat dostatek zdravých potravin v podobě ovoce a zeleniny, které zajistí dostatečnou dávku vitamínu C. Za pozornost stojí i příjem omega 3 a 6 mastných kyselin. Pokud si přesto nejste jisti, jestli tělu dostatek kolagenu opravdu dodáváte, doplňky výživy se mohou stát možností. Nesnažte se však stavět jen na nich.

Screenshot 2023-01-03 at 09-18-09 Superstrava Super Collagen 3PACK 3 x 350g - Superstrava.cz - 100_ esenciální přírodní oleje a BIO potraviny

⇒ Doporučujeme: Super Collagen 3PACK ⇐