Migréna jako strašák lidí: Jaké jsou důvody vzniku a možnosti léčby?

Obecně platí, že migréna je neurologická porucha. Je charakterizována opakujícími se bolestmi hlavy. Jedná se o poměrně časté a běžné onemocnění, které postihuje lidi po celém světě. Jak se chránit před migrénou a jaké jsou možnosti léčby či prevence? Na to všechno jsme se podívali blíže v následujících řádcích tohoto článku.

I vy znáte situaci, kdy vás bolí hlava natolik, že nemáte chuť dělat vůbec nic? Léky nezabírají, potřebujete být jen ve tmě a jediné po čem toužíte je, aby ta velká bolest hlavy prošla. V takovém případě víte, že jde o migrénu. Obzvlášť, pokud vás trápí bolest hlavy pravidelně.

Nezapomínejte: Migrénu můžete od klasické bolesti hlavy rozlišit velice jednoduše. Je totiž doprovázena i jinými příznaky, mezi něž patří například nevolnost, zvracení, citlivost na světlo nebo zvuk.

Jak se migréna projevuje?

Migréna je onemocnění, které provází opravdu nepříjemné projevy. I na základě nich můžete zjistit, že vás trápí onemocnění, jakým je migréna. Které projevy tohoto onemocnění jsou ty nejčastější?
Bolest hlavy

Hlavním projevem je bolest hlavy. Ta je intenzivní a velmi pulzující. Bolest hlavy může být jednostranná, případně se šířit na obě strany hlavy. Co se týče trvání bolesti hlavy, může jít o několik hodin, ale v horších případech i dní.

Migréna ako strašiak ľudí Aké sú dôvody vzniku a možnosti liečbya

Citlivost na světlo a zvuk

Během migrény jsou lidé velmi citliví na světlo a zvuk. I malé množství jim může způsobit zhoršení jednotlivých symptomů a také větší nepohodlnost. Proto, pokud vás postihne migréna, ideální je, když se zavřete do tmavé místnosti.

Nevolnost a zvracení

Migrénu může doprovázet i nevolnost nebo zvracení. Mnozí lidé s migrénou mají problémy se stravováním. Trpí nechutenstvím a pocitem nevolnosti. To může mít negativní dopad na celkový zdravotní stav.

Proč vzniká migréna?

Důvodů, proč vzniká migréna může být víc. V některých případech není příčina zcela známa, ale existuje několik faktorů, které mohou do vysoké míry přispět k jejímu vzniku.

Genetická predispozice

V případě onemocnění, jako je migréna, hraje důležitou roli i genetická predispozice. Pokud jeden z rodičů trpí migrénou, automaticky se zvyšuje riziko, že i jejich potomci budou mít toto onemocnění. Samozřejmě, genetika není jediným faktorem.

Emocionální stres

I emocionální a psychický stres může být spouštěčem migrény u řady lidí. Silné emocionální přetížení, úzkost, deprese nebo napětí dokáží vyvolat migrénu. Stejně jako nedostatek spánku a nevhodné stravovací návyky.

Migréna ako strašiak ľudí Aké sú dôvody vzniku a možnosti liečbyb

Hormonální změny

Podle statistik je migréna častější u žen a může souviset také s hormonálními změnami. Mezi ty patří menstruační cyklus, těhotenství nebo užívání hormonálních antikoncepčních prostředků.

Efektivní prevence a léčba migrény

Abyste se vyhnuli, případně účinně bojovali s migrénou, doporučujeme vám efektivní prevenci a léčbu. Toto jsou praktické rady, kterými se můžete i vy inspirovat.

Použijte nosný inhalátor

I nosní inhalátor vás může zachránit před nesnesitelnými bolestmi hlavy. Jedná se o směs esenciálních olejů, která je ideální jako první pomoc při výskytu migrény. Nosný inhalátor aplikujte ideálně 3-5krát denně.

Konzumujte vyvážená jídla

Měli byste jíst pravidelně a zaměřit se na jídla plná živin. Vyhýbejte se potravinám, které spouštějí migrénu. Mezi ty patří například čokoláda, sýr, alkohol a kofein. Určitě nezapomínejte na pravidelný pitný režim. I ten totiž může pomoci minimalizovat riziko vzniku migrény.

Při léčbě byste měli nejprve identifikovat spouštěče a teprve toho onemocnění řešit. Jedním ze způsobů mohou být také léky proti bolesti, které dokáží zmírnit všechny příznaky migrény.

Screenshot 2024-04-06 at 16-41-50 Altevita Nosní Inhalátor Migréna 1ks - Superstrava.cz - 100_ esenciální přírodní oleje a BIO potraviny

⇒ Doporučujeme: Nosný inhalátor Migréna ⇐