Gingko biloba: Jaký má přínos na organismus?

O gingko biloba jste slyšeli pravděpodobně nejednou. Extrakt se totiž využívá již po staletí, iv rámci čínské a ajurvédské medicíny. Obecně se jedná o stromy, ze kterých se však extrakt používá do výživových doplňků různého druhu. Proč je ginko biloba tak vzácné a jaké účinky přináší na zdraví člověka?

Gingko biloba se nazývá také jako jinan dvoulaločný. Stromy dorůstají výšky 40 metrů, přičemž takový strom je dlouhověký a roste přibližně 1000 let. Poznáte ho už na první pohled. Listy jsou totiž ve tvaru vějíře a právě v nich se nacházejí všechny ty prospěšné látky, které ginko obsahuje. Hlavní složkou jsou flavonoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti. V listech se také nacházejí i terpenické laktony, kyselina ginkgolová a terpeny.

Zajímavost: Listy stromu gingko biloba se sbírají na přelomu léta a podzimu. Získává se z nich extrakt, který lze následně pořídit ve formě výživového doplňku. Formy jsou různé. Může se jednat o tablety, prášek nebo dokonce čaj.

Podporuje zdraví srdce

Jednou z mnoha výhod ginkgo biloba je, že zlepšuje průtok krve do různých částí těla. Už v minulosti se totiž používal k otevírání jakýchsi kanálů do klíčových orgánů, jako například do ledvin, plic nebo jater. Proběhlo i několik vědeckých studií, které potvrdily, že ginko skutečně dokáže zlepšit průtok krve do více částí těla.

Zároveň díky tomu zvyšuje i hladina sloučenin, které jsou zodpovědné za dilataci krevních cév. Gingko biloba je proto také skvělou prevencí vůči onemocněním srdce. Dokáže jim předcházet a v případě jejich výskytu zase podporuje léčbu.

Gingko biloba Aký má prínos na organizmusa

Silné protizánětlivé účinky

Ať už se jedná o poranění nebo invazi cizorodé látky, zánět je přirozená reakce, kterou se tělo chrání. Zánět se může objevit akutně, při nějaké infekci, případně může být chronický. Gingko biloba dokáže bojovat také s chronickým zánětem, který se vyskytuje při onemocněních, jako je například artritida, rakovina nebo mrtvice.

Ke zmírnění zánětu můžete užívat i výživový doplněk s názvem Super Performance Men, který kromě extraktu z gingko biloba obsahuje také spektrum dalších látek. Ty také přinášejí pozitivní vliv na organismus. Kombinací více účinných látek tak přicházejí na řadu ještě efektivnější účinky.

Zmírňuje úzkostné stavy

Pokud budete užívat gingko biloba pravidelně, může vám pomoci i při zmírnění úzkostných stavů. Mezi ty patří například deprese, která se v dnešní době vyskytuje stále častěji. Chcete-li se vyhnout úzkosti, gingko biloba obsahuje látky, které vám s tímto problémem rychle a efektivně pomohou.

Dokázala to i vědecká studie, kdy byla lidem s úzkostí podávána určitá dávka gingka biloba. Po jisté době se vyhlásilo až o 45% větší snížení příznaků, a to ve srovnání se skupinou lidí, kterým bylo podáváno pouze placebo.

Gingko biloba Aký má prínos na organizmusb

Zlepšuje funkci mozku

Gingko biloba se doporučuje užívat iz toho důvodu, že dokáže do vysoké míry zlepšit funkci mozku a psychickou pohodu. Podporuje všechny funkce mozku, zlepšuje paměť, duševní výkonnost a pohodu. Zároveň také platí, že ginko může sloužit i jako prevence vůči neurodegenerativním onemocněním. Několik studií zase dokázalo, že dokáže bojovat proti demenci, a to velmi efektivně.

Podporuje zrak

Již několik studií se zaměřilo i na spojení gingko biloba a zraku. Jeden výzkum prokázal, že lidé s glaukomem, kteří na pravidelné bázi užívali ginko, zaznamenali také zvýšení průtoku krve do oka. To se odrazilo na výrazném zlepšení zraku.

Ginko se proto doporučuje užívat pravidelně, jako prevence vůči zhoršení zraku. Důvodem je zejména zlepšení průtoku krve, což ginko biloba v mnoha částech těla zajišťuje ve vysoké míře.

3575_vyr-1990superstrava-ginkgo-tabs-webs

⇒ Doporučujeme: Ginko Biloba ⇐