Trápí vás trávení? Přinášíme tipy a triky jak jej vylepšit

Trávení nám často přináší krušné chvíle. Nevyvážená strava, stres, nedostatek pohybu, ale i hormonální regulace v našem těle se podepisují na jeho fungování či případném nefungování.

Není žádným tajemstvím, že fungování našeho trávicího systému ovlivňuje i psychickou pohodu. Nesprávné složení střevní mikroflóry má častokrát za následek vznik psychických poruch a nestability. Problémem je, že udržet trávicí systém zdravý a trávení funkční, je opravdu pořádný oříšek. Naštěstí však máme mnoho způsobů jak trávení zlepšit a možná se budete divit, ale nepotřebujeme k tomu žádné zázračné tablety ani prášky. Stačí to, co dokážeme našemu tělu poskytnout a samozřejmě nesmíme zapomínat ani na mírné vylepšení pocházející z přírodní lékárny, která je zde pro všechny zdarma. Zajímají vás tajemství, která vám pomohou cítit se lépe? Čtěte dál!

PRAVIDELNÝ POHYB A PITNÍ REŽIM

Potrava se v našem trávicím traktu posouvá prostřednictvím tvz. peristaltických pohybů, za které je zodpovědná hladká svalovina. To ovšem neznamená, že běžný pohyb ji nemůže ovlivnit. Problémy s trávením častokrát u většiny lidí začínají a končí právě při nedostatku pohybu. Chůze je pro člověka jeden z nejpřirozenějších druhů pohybu, avšak mnoho lidí přejde z doporučených 10 000 kroků denně sotva 2 000 a to se negativně odrazí právě na trávení. Potom se samozřejmě snažíme zlepšit naše trávení prostřednictvím zázračných léků, které nám však nepomáhají.

Druhým zdrojem problémů s trávením může být i nedostatečný pitný režim a zapomínání na magické dva litry vody denně. Problémem však nebývá množství, ale právě volba tekutin. Slazené nápoje, energetické nápoje, káva či ochucené limonády se nepovažují za ideální volbu pro pitný režim, protože zatěžují náš organismus cukrem a umělými přísadami. Obyčejná voda nebo bylinkové čaje nás udrží hydratované mnohem spolehlivěji a lépe.

NESPRÁVNÁ SKLADBA JÍDELNÍHO LÍSTKA

Naše společnost je známá tím, že si s radostí dopřejeme nadílku mastného a smaženého jídla a naopak zelenina a ovoce v našich jídelních lístcích chybí. V zelenině i ovoci se nachází vláknina, která v podstatné míře ovlivňuje zdraví našich střev. Nedostatek vlákniny se zkrátkodobého hlediska projevuje jako zácpa, ale z dlouhodobého může stát za vznikem chronických onemocnění či dokonce rakoviny tlustého střeva, v jehož výskytu drží střední Evropa neslávně známé prvenství a to právě díky nedostatku vlákniny ve stravovacích návycích.

Dobrou zprávou je, že vláknina se nachází ve všech druzích ovoce a zeleniny a je také výborným pomocníkem při hubnutí, protože udrží lidský organismus déle sytější. Díky ní dokáže trávicí systém spolehlivě pracovat a zbavovat se toxinů. je jednou z esenciálních živin, které potřebujeme přijímat, aby trávení dokázala fungovat. Je jen na vás, jaký druh ovoce a zeleniny zvolíte, ale v první řadě byste měli zachovat pestrost, která je klíčová nejen v péči o trávení, ale o celý lidský organismus. nemusíte nutně sáhnout po exotických plodinách, které slibují zázračné výsledky. I naše tradiční jablka či listový salát obsahují velké množství vlákniny a jako bonus i vitaminy a minerály, které zase udržují v pohotovosti váš imunitní systém. Mimochodem, věděli jste, že ve střevech se nachází velmi podstatná část našeho imunitního systému a pokud selže může se to projevit vznikem akutních i chronických onemocnění?

trapi_vas_travenie_a

BYLINKOVÉ ČAJE

V naší době není ničím výjimečným být každý den vystaven dávce stresu. Zažíváme ho v práci, setkáváme se s ním při nestíhání termínů i domácích povinností. A stres bohužel v podstatné míře ovlivňuje i naše trávení. Nelze ho zcela vyškrtnout ze svého života, protože v tom případě bychom se museli okamžitě přestěhovat na opuštěný ostrov do tropického ráje. Ke zklidnění stresu nám však kromě lékárenských preparátů pomůže zejména vyrovnaná mysl a pomoc z přírodní lékárny v podobě bylinek.

Syndrom dráždivého tračníku je momentálně velmi častý a za jeho vznikem stojí právě nadměrný stres. Syndrom se projevuje širokou škálou symptomů, které jsou u každého jedince rozdílné – pálení žáhy, zácpa, průjem, bolest v oblasti břišní dutiny i podbřišku a mnoho dalších symptomů. Věděli jste však, že s tímto problémem se dá bojovat prostřednictvím máty a mátového čaje? Máta díky obsahu mentolu a dalších látek má přímo zázračnou schopnost uklidňovat podrážděné trávení a potlačovat i syndrom dráždivého tračníku. Jako léčbu si můžete dopřát jeden šálek mátového čaje denně a nebude harmonizovat jen vaše tělo ale i mysl.

SPÁNKOVÝ REŽIM

Spánek je v naší době, která se točí kolem rychlého životního tempa, nedostatkovou komoditou. Zapomínáme na fakt, že každý den bychom si měli dopřát minimálně 7 hodin spánku a snažíme se to odbýt, jak jen to jde. Nedostatek spánku má však za následek vyplavování stresových hormonů, které s oblibou útočí na nervovou a trávicí soustavu ale i na imunitní systém. Problémem je, že stresové hormony zvyšují i ​​náš apetit a to zejména v oblasti nezdravých mastných a sladkých jídel, kterými se náš organismus snaží vykompenzovat nedostatek energie, která pramení z nedostatečné regenerace těla během krátkého spánku.

Naše tělo je dokonale propojený systém, ve kterém každá část ví, jaká je její funkce a navzájem spolu komunikují. Nemůžeme proto čekat, že pokud něco zanedbáváme jako je například spánek, který poskytuje tělu čas na odpočinek a regeneraci, neprojeví se to v imunitním systému či v trávení. Pravdou je, že i nedostatek spánku může stát za vznikem chronických onemocnění a rychlého opotřebování mozku. Chceme-li se cítit super, neměli bychom zanedbávat pohyb, spánek a zdravou a vyváženou stravu. Stresu se nám v našem životě nepodaří zbavit nikdy a navíc stres v rozumné míře je pro organismus přínosný. Problematické je spíše dostat svůj organismus do rovnováhy.

 

Pokud patříte mezi nešťastníky, kteří mají častý problém se žaludečními kyselinami a pálením žáhy, vyzkoušejte heřmánkový čaj. heřmánek působí celkově uklidňujícím dojmem na celý organismus a doporučuje se i při problémech s nespavostí. Dokáže výborně neutralizovat žaludeční kyselinu a ulevit od nepříjemných pocitů, které zvýšenou hladinu provázejí. Poděkuje vám nejen vaše trávení ale i nervová soustava.

Při problémech s plynatostí a nafouknutým břichem vám zase výborně pomůže fenykl. Fenykl je součástí mnoha dětských čajů spolu s dalšími bylinkami a velmi rychle dokáže ulevit od nepříjemné bolesti. Je velmi účinným pomocníkem nejen u dětí, ale iu dospělých. Jeho výhodou je, že má vliv na trávení i na další oblasti lidského organismu.