Konzumace banánů se vyplatí: Toto jsou nejčastější důvody

Mezi nejoblíbenější druhy ovoce patří banány. Jíst je můžete jen tak, popřípadě z nich můžete upéct koláč. Jednou – dva se oloupou a rychle dokážou člověka zasytit. Díky tomu si získaly obrovskou přízeň. Důvodů je však mnohem víc.

Banán svým původem pochází z Dálného východu. Toto ovoce bylo možné pěstovat také v Africe či Jižní Americe. Jednoduše všude tam, kde se nacházela vlhká a zároveň teplá oblast. Jsou to ideální podmínky pro pěstování banánů.

Banánovník roste přibližně jeden a půl roku. Během této doby na něm vyroste více než 200 plodů. Následně se banány sbírají nezralé a dopravují se do celého světa. Až v době, kdy dozrají, putují na pulty do obchodů, kde si je můžete zakoupit. Jíst banány se však skutečně vyplatí. V následujících řádcích si řekneme nejčastější důvody, proč.

Vysoký obsah vitamínů

Ne nadarmo se říká, že ovoce a zeleninu byste měli konzumovat pravidelně, nejlépe každý den. I banány totiž obsahují látky plné živin. Mimo jiné, jeden banán má v průměru 105 kalorií a skládá se zejména z vody a sacharidů. Obsahuje také hořčík, draslík, vlákninu, vitamín A, B6, B9 a vitamín C.

Konzumácia banánov sa oplatí Toto sú najčastejšie dôvodyab

Obecně platí, že banány mají málo bílkovin a zároveň téměř žádný tuk. Proto toto ovoce mají v oblibě i sportovci, kteří potřebují do těla rychle dodat sacharidy.

Udržuje zdravé srdce

Banány obsahují ve velkém množství draslík. Jedná se o minerál, který zajišťuje správnou funkci srdce. Pod kontrolou má například krevní tlak, který ve velké míře dokáže snížit. Lidé, kteří jedí banány pravidelně mají až o 27 % nižší riziko vzniku srdečních onemocnění, což je opravdu velmi okouzlující. Mimo jiné, v tomto ovoci naleznete také množství hořčíku, který v kombinaci s draslíkem dokáže zajistit zdravé srdce.

Napomáhá při léčbě anémie

Anémie nebo jinak řečeno, chudokrevnost, je onemocnění krve. Při této nemoci dochází k vyššímu poklesu červených krvinek nebo hemoglobinu v krvi. Ptáte se, k čemu jsou v tomto směru dobré banány? Inu, odpověď je jednoduchá. Obsahují totiž množství železa, které je třeba dodat do těla, zvláště při onemocněních tohoto typu. V opačném případě lidi trápí únava, bledost a dušnost.

Zlepšuje trávení

Banány obsahují vlákninu, která má velmi příznivé účinky na trávicí systém. Jedná se o látky jako je pektin a odolný škrob. Kombinací těchto složek se dosáhne zvýšené ochrany před rakovinou tlustého střeva a také se podpoří produkce prospěšných bakterií pro střeva. Díky tomu lze předejít běžným onemocněním, jako je průjem, zácpa nebo plynatost.

Konzumácia banánov sa oplatí Toto sú najčastejšie dôvodybc

Vhodné i pro sportovce

Sportovci mají v oblibě banány zejména pro jejich obsah minerálů. Zároveň dokážou člověka rychle zasytit a obsahují málo kalorií. To je pro sportovce to pravé ořechové. Mimo jiné, konzumace banánů dokáže snížit svalové křeče a bolest. Je to iz důvodu obsahu hořčíku, který na zdraví působí velmi prospěšně.

Snižuje hladinu LDL cholesterolu

V současnosti existují dva typy cholesterolu. LDL se považuje za špatný a naopak HDL je dobrý. Banány působí právě na LDL cholesterol, který dokážou snížit. Mimo jiné, říká se, že pokud se chcete jít najíst do rychlého občerstvení, měli byste předtím sníst banán. Ten dokáže snížit další tvorbu LDL cholesterolu v těle.

Na co se zaměřit při koupi?

Budete-li si v obchodě vybírat banány, pořiďte si ty, které jsou pevné a žluté. Bez jakýchkoli poškození a hnědých skvrn. Budete tak mít jistotu, že se vám rychle nezkazí. Pro více zelené plody je zase charakteristická nevýrazná chuť a téměř žádné aroma. Vyhnout byste se měli také banánům, které mají šedý odstín, protože to značí o jejich nesprávném zrání.