Řepkový vs. olivový olej: Který je z hlediska zdraví výhodnější?

Tak jako každý člověk, pravděpodobně i vy v kuchyni trávíte spoustu času. Jaké suroviny při vaření používáte? Myslíte na jejich složení a účinky? Pokud je vaše odpověď ne, děláte chybu. Všechny produkty, které přidáváte do vaření, by měly mít příznivé účinky na vaše zdraví.

Mezi největší dilemata patří právě výběr oleje. Řepkový nebo olejový? V tomto případě platí, sto lidí, sto chutí. Každý má jiný názor a někomu více vyhovuje přidávat do vaření řepkový, jinému olivový olej. Než se rozhodnete pro koupi oleje, přečtěte si náš článek. Přinášíme vám totiž základní rozdíly mezi těmito oleji, jejich výhody a také zdravotní účinky.

Olivový olej: Je opravdu zdravější?

V současnosti se olivový olej považuje za zdravější. Je tomu opravdu tak nebo je to jen zažito? Inu, pravděpodobně si to lidé spojují s tím, že se jedná o tuk nejvyšší kvality. Používá se jako základ pro středomořskou stravu. Jak dobře víte, lidé, kteří se stravují takovým jídlem, se dožívají skutečně dlouhá léta.

I dnes platí, že olivový olej je významným prvkem pro vyváženou stravu. To, jestli je však zdravější než řepkový olej, je náročná otázka. Řepkový olej byl totiž vždy označován jako ten „méně zdravý“. V současnosti však existují studie, které potvrdily jeho příznivé účinky a dá se říci, že svými hodnotami se přibližuje k tak často opěvovanému olivovému oleji.

repkovy_vs_olivovy_olej_superstrava_a

Prevence civilizačních onemocnění

Řepkový a olivový olej mají i něco společného. Tím je obsah výživných látek, jejichž kombinací lze dosáhnout i prevenci civilizačních onemocnění. V tomto případě jde zejména o kardiovaskulární choroby, které jsou pro lidi velmi nebezpečné. Ano, prevenci onemocnění nemusí zajistit jen olivový, ale také řepkový olej. Proto používejte tyto oleje pravidelně a přidávejte je do vaší stravy. Nejlepší bude, pokud je budete často obměňovat. Zajistíte si tak přísun všech důležitých látek.

Řepkový olej a jeho přednosti

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč by v některých směrech mohl být řepkový olej lepší než ten olivový? Důvodem může být například i jeho složení. Řepkový olej totiž obsahuje výrazně více omega 3 – mastné kyseliny. Dokonce, oproti olivovému oleji je to až 10krát více, což rozhodně stojí za pozornost. V běžné stravě jsou omega 3 – mastné kyseliny zastoupeny ve velmi malém množství. Proto je třeba je doplnit právě prostřednictvím olejů.

Věděli jste, že: Řepkový olej se vyznačuje také vysokým obsahem omega 6 – mastných kyselin? Mimo jiné, vyniká také optimálním poměrem těchto látek, a to právě z hlediska výživy. Omega 3 – mastné kyseliny a omega 6 – mastné kyseliny jsou v řepkovém oleji v poměru 2:1.

Jak vzniká řepkový olej?

Výroba řepkového oleje je velmi zajímavá, proto jsme se rozhodli zmínit ji iv tomto článku. Řepkový olej se získává právě ze semen řepky. Ty se nejprve drtí, díky čemuž dochází k rychlejšímu získání tuků. Jednotlivá semínka se následně praží ve speciálních ohřívačích, která jsou k tomu určena. Posledním bodem je několikanásobné vymývání oleje přímo ze semen.

Takový olej se již může používat, popřípadě pokračuje v další výrobě a tím je proces očištění. Potom se už olej jen odvodňuje a odkyseluje. Důležité je však říci, že během celého tohoto procesu jsou všechny výživné látky maximálně zachovány.

repkovy_vs_olivovy_olej_superstrava_b
Řepkový nebo olivový?

Tak a tady se dostáváme k závěru článku. Řepkový a olivový olej jsou produkty, které jsou velmi podobné. I když se dosud říkalo, že olivový olej je zdravější, v některých směrech jej řepkový daleko předbíhá. My doporučujeme tyto oleje střídat, abyste našli rovnováhu a byly vám doplněny všechny důležité živiny.