Laktobacily: Jaký význam mají pro zdraví?

V současnosti platí tvrzení, že ne všechny bakterie jsou zdraví škodlivé. Existují totiž i takové, které mají příznivé účinky. Jedním z takových druhů jsou i laktobacily, o kterých je však dnes velmi malá informovanost. Jedná se o bakterie mléčného kvašení. O nich si povíme více právě v tomto článku, kde vám poskytneme ty nejdůležitější informace.

Jak můžeme přijmout zdraví prospěšné bakterie? Ve většině případů se nacházejí v některých druzích potravin, případně ve výživových doplňcích. Laktobacily mají v současnosti obrovský význam. V první řadě zlepšují trávicí funkce, jsou nápomocné i při hubnuté a podpoře stavu pokožky. Jsou výborným řešením při užívání antibiotik. Napomáhají totiž k posílení imunitního systému, což je při nemoci velmi důležité.

Proč jsou střevní bakterie nezbytné?

Možná byste nevěřili, ale střevní prostředí je velmi různorodé. Nachází se tam totiž široké spektrum bakterií, které mohou být příznivé, ale také škodlivé. Právě ty škodlivé bakterie mohou být důsledkem vzniku zdlouhavých onemocnění, organismus mohou poškozovat a produkovat i toxické látky.

Naopak, ty příznivé střevní bakterie, včetně laktobacilů, mají za úkol podporovat a zlepšovat zdraví člověka. Zabraňují množení škodlivých bakterií, zlepšují trávení a posilují celkový imunitní systém. Zároveň tak zvyšují odolnost vůči různým infekcím.

Laktobacily Aký význam majú pre zdravieb

Význam laktobacilů

Laktobacily mají v současnosti velký význam. V první řadě příznivě ovlivňují rovnováhu střevní mikroflóry, zabraňují množení škodlivých bakterií a zlepšují také trávení. Laktobacily, mimo jiné, produkují také vitamíny B a K, snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a zvyšují prokrvení střevní sliznice. Proto, pokud máte oslabenou imunitu, případě střevní potíže, laktobacily vám mohou výrazně pomoci zlepšit zdravotní stav.

Pokud v tlustém střevě dojde k narušení rovnováhy mezi bakteriemi, střevní prostředí může být škodlivé. Na řadu tak přicházejí nežádoucí komplikace, mezi něž patří plynatost, zácpa, průjem, nadýmání a křeče. Tyto symptomy mohou častokrát vyústit i do závažnějších onemocnění. Jedná se například o zánět střeva, rakovinu střeva či ulcerózní kolitidu.

Co všechno ovlivňuje střevní prostředí?

To, jak funguje váš střevní systém, můžete z velké části ovlivnit i vy sami. Záleží to totiž i na tom, jak se stravujete a jakým životním stylem žijete. Správné fungování a rovnováhu střevních bakterií totiž mohou narušit například hnilobné bakterie. Ty pocházejí z masa, uzenin, vajec a vnitřností. Takové bakterie se přirozeně nacházejí iv částečně zkažených potravinách. 4revnou mikroflóru mohou narušit i infekce, stres, antibiotika, alkohol či náhlá změna ve stravovacích návycích.

Právě laktobacily patří mezi prospěšné střevní bakterie, které dokáží napravit zkaženou mikroflóru. Lidské tělo i díky nim lépe využije vitamíny, laktózu, ale také vápník. Právě kvůli tomu laktobacily pozitivně ovlivňují i imunitní systém, důsledkem čehož snižují výskyt infekcí.

Stravujte se zdravě

Chcete-li zvýšit příjem prospěšných bakterií, v tomto případě laktobacilů, měli byste sáhnout po produktech, kde se přirozeně nacházejí. Jedná se například o mléčné výrobky, jako jsou bílé neochucené jogurty, acidofilní a kyselé mléko, brynza nebo kefír. Výborným řešením jsou také zeleninové produkty. Laktobacily se nacházejí v nesterilizované kysané zelí nebo kvašených okurkách.

Laktobacily Aký význam majú pre zdraviea

Vhodnou alternativou jsou také výživové doplňky s obsahem laktobacilů. Právě v takové podobě jsou prospěšné bakterie ve velkém množství zachovalé. Ideálním řešením je vhodná kombinace přirozených potravin a doplňků stravy. Laktobacily můžete užívat i preventivně, ke zlepšení trávení a posílení imunitního systému.

4593_super-masticha-pro-pre-web-360-800x6000000_1

⇒ Doporučujeme: Masticha Probiotics & Prebiotics ⇐