Mikroživiny: Jejich charakteristika, funkce a výhody

Slyšeli jste někdy o mikroživinách? Pravděpodobně nejednou. Jedná se o skupinu látek, která se vyznačuje příznivými vlastnostmi v rámci zdraví. Mikroživiny totiž zahrnují vitamíny a minerály. Ty tělo potřebuje přijímat neustále.

Vitamíny jsou pro lidský organismus přímo nezbytné. Zabezpečují tvorbu energie, účastní se mnoha imunitních funkcí a v neposlední řadě jsou potřebné i pro srážlivost krve. Mikroživiny obsahují také poměrně vysoké množství minerálů.

Jakou úlohu mají tyto látky? V první řadě jde o zajištění zdravého růstu, vývoje kostí a rovnováhy tekutin v lidském těle. O mikroživinách je v současnosti velmi malá informovanost. Nicméně, pro tělo jsou tyto látky velmi důležité. Jaké jsou jejich funkce?

Co jsou mikroživiny?

Když se řekne pojem „mikroživiny“, každý si pod tím představí látky, které jsou pro tělo vyživující. Inu, přece jen na tom něco bude. Jedná se totiž o označení vitamínů a minerálů. Naopak makroživiny v sobě zahrnují tuky, sacharidy a bílkoviny. Protože lidské tělo potřebuje méně vitamínů a minerálů než těchto látek, mikroživiny se proto označují jako „mikro“.

Vitamíny a minerály se získávají z potravin nebo výživových doplňků. Tělo si je prostě neumí vyprodukovat samy. Abyste si zabezpečili dostatečný příjem mikroživin, měli byste konzumovat co nejvíce pestré jídla. V každé potravině se totiž nachází jiné množství vitamínů a minerálů.

Mikroživiny Ich charakteristika, funkcie a výhodya

Druhy mikroživin a jejich funkce

Vitamíny a minerály se obecně dělí do čtyř základních skupin. Jedná se o vitamíny rozpustné ve vodě, vitamíny rozpustné v tucích, makrominerály a stopové minerály. Jaké funkce a vlastnosti mají tyto skupiny?
Vitamíny rozpustné ve vodě

O vitamínech rozpustných ve vodě je známo, že při nadměrné konzumaci dochází k jejich vyplavení pomocí moči. Do této skupiny patří například následující vitamíny:

Vitamin B1: Dodává tělu potřebnou energii prostřednictvím přeměny živin
Vitamin B2: Je nezbytný pro správnou funkci buněk, metabolismu tuků a tvorbu energie
Vitamin B3: Zabezpečuje dodání energie z potravy
Vitamin B5: Jeho funkcí je syntéza mastných kyselin
Vitamin C: Je potřebný pro tvorbu kolagenu a neurotransmiterů

Mikroživiny Ich charakteristika, funkcie a výhodyb

Vitamíny rozpustné v tucích

Tento druh vitamínů není ve vodě rozpustný. Nejlépe se vstřebává spolu se zdrojem tuků. Po konzumaci se tyto vitamíny uloží v tukových tkáních, případně v játrech a slouží k dalšímu použití.

Vitamin A: Za úkol má podpořit funkce vidění a orgánů
Vitamin D: Napomáhá při vstřebávání vápníku, podpoře imunity a růstu kostí
Vitamin E: Působí jako antioxidant, díky čemuž dokáže zvýšit imunitu
Vitamin K: Je nezbytný pro správný vývoj kostí a srážení krve

Makrominerály

Aby mohly makrominerály plnit všechny důležité funkce v těle, je třeba je přijímat ve větším množství. Následující minerály jsou pro tělo přímo nezbytné:

Vápník: Zabezpečuje správnou funkci kostí a zubů
Hořčík: Je nezbytný pro mnohé enzymové reakce
Sodík: Udržuje krevní tlak v normě a napomáhá při rovnováze tekutin

Stopové minerály

Důležité funkce v těle mají také stopové minerály. V porovnání s makrominerály jsou však zapotřebí v menším množství. Toto jsou některé z nich:

Železo: Zásobuje svaly kyslíkem a napomáhá při tvorbě některých hormonů
Zinek: Je nezbytný pro správný růst, hojení ran a imunitní funkce
Selen: Podporuje zdraví štítné žlázy a ochraňuje organismus před oxidačním poškozením

Přijmout všechny tyto mikroživiny z běžné stravy může být obtížné. Právě proto je vhodné je doplňovat do těla i prostřednictvím kvalitních výživových doplňků.

⇒ Doporučujeme: Výživové doplňky ⇐