Top 6 potravin s nejvyšším obsahem živin

Ne nadarmo se říká, že odrážíte to, co přijímáte. To znamená, že pokud konzumujete nezdravé potraviny, může se to odrážet na vašem zdraví, ale i chování. Naopak, budete-li jíst produkty plné živin, bude to mít opačný a zároveň mimořádně pozitivní efekt.

To, co konzumujete, je pro zdraví vašeho těla velmi důležité. V tomto případě nejde jen o to fyzické, ale také psychické. Je dokázáno, že pokud nemáte dostatečnou výživu, zvyšuje se tím riziko vzniku různých onemocnění. Nejčastěji jde o civilizační choroby, ale lidé s nedostatečnou výživou mají často problémy is pohybovým aparátem. Zároveň se zvyšuje náchylnost ke vzniku depresí a jiných úzkostných stavů.

Nejlepší je prevence

Abyste se tomu vyhnuli, měli byste konzumovat potraviny s vysokým obsahem živin. Samozřejmě to je jen jedna velká část zdravého životního stylu. Důležitý je také pravidelný pohyb a pozitivní myšlení.

Najít ty správné potraviny plné živin může být obtížné. Přece jen, v obchodě máte na výběr velké množství různých druhů a ne každý se do toho také vyzná. Na to jsme tady však my. Přinášíme vám seznam top 6 potravin bohatých na živiny. Tak pojďme se na to společně podívat!

Ryby jako to správné řešení

Pravděpodobně jste už nejednou slyšeli, že ryby obsahují velké množství živin. Nuže, něco na tom rozhodně bude. Musíte si ale dát pozor na to, jaký druh si kupujete. Nemůžeme totiž říci, že všechny ryby jsou si rovny. Chcete-li rybu s přihlédnutím k živinám, výbornou volbou je právě losos.

Obsahuje nejvíc omega 3 mastných kyselin, které jsou pro tělo a správné fungování velmi důležité. V lososovi se nachází množství bílkovin, vitamínů, minerálů, hořčíku, selenu a draslíku.

Top 6 potravín s najvyšším obsahom živína

Česnek plný živin

I vy patříte mezi milovníky česneku? Pravděpodobně nebudete jediní. Česnek je potravina, která má své místo v každé kuchyni. To, že vám chutná, je jen dobře. Obsahuje vitamíny skupiny C, B1 a B6, vápník, draslík, selen a alicin. Studie také naznačují, že česnek může snižovat krevní tlak, podporovat tvorbu dobrého cholesterolu a snižovat produkci toho špatného.

Konzumujte brambory

Brambory také patří mezi běžné potraviny mnoha domácností. Připravit se dají na různé způsoby, přičemž obsahují draslík, hořčík, mangan či vitamín C a B. Jednoduše řečeno, brambory mají přesně ty živiny, které vaše tělo potřebuje přijímat pravidelně.

Praktický tip: Necháte-li brambory vychladnout, vytvoří se na nich tzv. brambory. odolný škrob. Jedná se o látku, která má podobné vlastnosti jako vláknina. Přináší tak více zdravotních benefitů.

Top 6 potravín s najvyšším obsahom živínb

Borůvky v rámci ovoce vedou

Pokud byste se zeptali, které ovoce obsahuje nejvíce živin, odpovědí by byly borůvky. Jsou plné antioxidantů, dokáží zlepšit zrak a mohou mít také ochranné účinky na mozek. Jejich složení zahrnuje velké množství vitamínů, minerálů a jiných důležitých živin. Kombinací těchto látek lze dosáhnout i pozitivních účinků na boj proti rakovině.

Hořká čokoláda

Za jednu z nejvýživnějších potravin se považuje hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Obsahuje vápník, železo, hořčík a mangan. Tmavá čokoláda se vyznačuje také svými antioxidačními vlastnostmi, díky kterým se snižuje riziko vzniku civilizačních onemocnění. Nejčastěji se jedná o srdeční choroby, zvýšený cholesterol či vysoký krevní tlak.

Top 6 potravín s najvyšším obsahom živínc

Nezapomínejte: Při výběru se vždy zaměřte na obsah jednotlivých složek. Nejvíce doporučeny jsou ty čokolády, které obsahují více než 85% kakaa.
Vaječné žloutky

Říká se, že vajíčka se skutečně vyplatí konzumovat a obzvlášť vaječné žloutky. Nachází se v nich množství živin, vitamínů a minerálů. Vaječné žloutky mají také antioxidační účinky, které chrání zrak a snižují riziko vzniku očních onemocnění. Mezi ty patří například šedý zákal.