Ostropestřec mariánský – využití, účinky, kontraindikace

Ostropestřec mariánský je zajímavá rostlina, se kterou se na Slovensku moc nesetkáváme. To je ale rozhodně velká škoda, pro lidské tělo totiž přináší řadu různých benefitů a vědecky prokázaných pozitivních účinků. V tomto článku vám povíme vše, co byste o Ostropestřci měli vědět.

Začněme biologií. Ostropestřec mariánský je rostlina patřící do čeledi astrovité, jeho latinský název je Silybum marianum. Navenek vypadá velmi podobě jako bodlák. Dorůstá výšky 60 – 150 centimetrů a jedná se o jednoletou nebo dvouletou rostlinu, tedy kvete buď každý, nebo každý druhý rok. Ostropestřec mariánský pochází z oblasti Středomoří, Asie a ve volné přírodě se s ním můžete setkat i na Kanárských ostrovech. Přestože na první pohled pochází z relativně exotických zemí, ve skutečnosti vůbec není náročný na podmínky.

Vypěstujte si vlastní Ostropestřec mariánský!

Pokud se rozhodnete pro pěstování Ostropestřce, vyloučit byste měli pěstování v květináči. Jelikož se jedná o poměrně vysokou rostlinu, má rozsáhlý kořenový systém, kterému by byl květináč po určité době prostě malý. Jak jsme ale psali v úvodu, Ostropestřec není náročný na podmínky a bez problémů se dá pěstovat na zahradě, bez jakéhokoli skleníku či jiné speciální péče. Doporučujeme ale zvolit slunečné místo. Semínka Ostropestřce se sázejí na jaře, nejčastěji v březnu a bude-li se jednat o jednoletou rostlinu, na podzim můžete sklízet plody, ale i listy a květiny, které obsahují účinné látky prospěšné pro lidské tělo.

No vy se už jistě ptáte, proč byste ten Ostropestřec měli vlastně pěstovat. Jaké jsou jeho pozitivní účinky... Žádný strach, máme pro vás odpověď, rovnou několik!

 pestrec_mariansky_ba

Vědecky prokázané účinky

Pozitivní účinky Ostropestřce na lidský organismus si všimli už dávní lidoví léčitelé. Postupem času se touto rostlinou začala zabývat věda, která v listech, květinách, ale zejména tvrdých plodech Ostropestřce objevila cenné látky vhodné k podpoře rozličných orgánů lidského těla. Představme si alespoň některé z nich.

Flavolignany a Silymarin

Zejména kvůli vysokému obsahu těchto dvou látek je Ostropestřec tak významný pro medicínu a léčitelství. Flavolignany a Silymarin jsou totiž důležité pro správné fungování jater. Játra je využívá k eliminaci toxinů a jedů, zároveň přispívají k regeneraci poškozených buněk jater a ochraňují je před působením nežádoucích látek.

Játra jsou každodenně zatěžována a bez těchto látek nedokáže dobře plnit svou funkci. Toxiny se následně v těle ukládají a způsobují vážné problémy. Játra je třeba podporovat a regenerovat preventivně, ale zvýšený příjem Flavolignanů a Silymarinu je důležitý speciálně při různých otravách těla, ať už houbami, alkoholem, nebo toxiny z jídla. Při otravách musí játra běžet na plný výkon, aby si s nežádoucími látkami poradila. Ostropestřec už dávní lidoví léčitelé využívali jako „protijed“ po různých otravách. Jeho účinek je ceněný dodnes, Ostropestřec je nosnou složkou mnoha léků dostupných v lékárnách, a to i na přepis.

Kromě regenerace jater tyto složky napomáhají i správnému fungování, detoxikaci a regeneraci zbytku trávicí soustavy, zejména žaludku a žlučníku. Ostropestř se často používá i ke zmírnění nevolnosti.

Aminokyseliny a mastné kyseliny

Aminokyseliny jsou důležitým antioxidantem, tedy slouží ke zabraňování oxidačnímu stresu buněk a napomáhají jejich rychlé regeneraci. Oxidačnímu stresu jsou buňky vystavovány zejména při zánětech a virových onemocněních, Ostropestřec tak urychlí léčbu různých onemocnění a slouží jako dobrá prevence.

Mastné kyseliny se zase vyznačují tím, že jsou nejzdravějším typem tuků. Ostropestřec obsahuje několik druhů mastných kyselin, z nejúčinnějších zmíníme například kyselinu linolovou. Ta má unikátní vlastnost - zpomaluje stárnutí organismu. Za stárnutí totiž mohou volné radikály, které se postupně rozšiřují do celého těla. Kyselina linolová dokáže tyto volné radikály eliminovat, a tak zpomalovat proces stárnutí.

Flavonoidy

Ty jsou významné zejména pro jejich pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu, pozitivně ovlivňují zdraví cév a srdce. Jejich účinek se projevuje na zlepšeném prokrvení všech částí organismu. Tento účinek je dokonce tak výrazný, že Ostropestřec je složkou některých přípravků na zkvalitnění erekce. Pomáhá totiž zlepšit prokrvení pohlavních orgánů, tedy přímo ovlivňuje mužskou potenci.

No to pořád není všechno. V menším množství jsou v Ostropestřeci zastoupeny i mnohé další cenné vitamíny a minerály, jejichž spojení vytváří skutečně silnou kombinaci s řadou pozitivních účinků. Ostropestřec pomůže například i při zmírňování migrén, depresí, stresu, úzkosti, dokonce pomáhá snížit hladinu cholesterolu v těle a ve formě obkladů pomáhá i při léčbě kožních onemocnění. Neuvěřitelné, co dokáže jeden obyčejný bodlák...

pestrec_mariansky_ab

Negativní účinky a formy užívání

Negativní účinky zpozorovány nebyly, užívání by se ale měly vyhnout těhotné ženy, osoby trpící zvýšeným tlakem a nedostatkem železa a vápníku. Ostropestřec mariánský by se neměl užívat ve spojení s mlékem a alkoholem. V ostatních případech je jeho užívání bezpečné a bez vedlejších účinků.

Ostropestřec můžete užívat v podobě čaje z listů a květin, vyrábějí se i různé oleje a tinktury. Nejvíce účinných látek je však obsaženo v plodech, které se drtí.

Je už jen na vás, kterou formu užívání zvolíte. Jedno je však jisté – významné pozitivní účinky na sebe nenechají dlouho čekat.

⇒ Doporučujeme: Ostropestřec mariánský balení na 3 měsíce