4 důvody proč konzumovat ořechy

Ořechy představují různorodou směs plodů, z nichž každý má své speciální vlastnosti, ale přesto se shodují v několika společných způsobech, jak mohou zlepšit a podpořit naše zdraví.

Jsou plné cenných látek a jejich obrovským bonusem je, že je lze zakomponovat do slaných i sladkých jídel a vytvořit tak s ostatními ingrediencemi harmonii chuti. Dokonce s nimi nemusíte ani vařit – ořechy jsou výborné i v syrovém stavu bez žádných vylepšení a pomohou vám zahnat hlad na dlouhé hodiny bez minimální námahy. Mnoho lidí jim dává přednost před klasickými a nezdravými svačinkami, které seženete na každém rohu, a díky ořechům zůstávají fit. Jaké jsou zázračné vlastnosti ořechů?
Cenný zdroj výživných látek

Není žádným tajemstvím, že ořechy jsou cenným zdrojem zdravých lipidů. Stejně jako avokádo či ryby obsahují nenasycené mastné kyseliny, které dokážou spolehlivě vyživit všechny naše tělové soustavy a dokonce nakrmit i mozek. Je to jeden z důvodů, proč ořechy pomáhají v náročných obdobích a dokonce získaly i pověst bojovníků, kteří zlepšuj paměť a myšlení. Čeká vás důležitá zkouška, zda se připravujete na test? Vsaďte na ořechy. Říká se, že nejlépe dokážou tento úkol plnit vlašské ořechy a jejich skrytou schopnost odhaluje jejich tvar, který se nápadně na mozek podobá.

Kromě lipidů jsou ořechy plné i aminokyselin, které se starají o mnohem více funkcí v organizmu než je jen budování svalové hmoty, ale podílejí se i na budování metabolických drah. Ořechy jsou rovněž cenným zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro správné fungování celého trávicího systému. Správný příjem vlákniny je nezbytný a poskytuje ochranu před vytvořením rakoviny tlustého střeva.

4_dovody_preco_konzumovat_orechy

Cenný zdroj antioxidantů

Kdo by netoužil být mladý věčně? Stárnutí je přirozený proces, kterému se nelze vyhnout a předpokládá se, že jeden z faktorů, který stárnutí způsobuje je oxidační stres. Přestože se není možné vyhnout se mu, můžeme jeho dopad alespoň zpomalit. Látky, které jsou účinné v boji s radikály, které jsou jednou z látek vytvářených oxidačním stresem, ale is mnoha jinými škodlivinami pocházejícími z prostředí jsou antioxidanty.

Antioxidanty představují v našem těle malé bojovníky, kteří dokážou škodliviny na sebe navázat a dostat je úplně pryč. Nejcennějšími zdroji antioxidantů jsou bobulové ovoce, listová zelenina a samozřejmě ořechy. Cenné antioxidanty dokáží pracovat a nejen odstranit z organismu vše, co se v něm nemá nacházet, ale dokonce dokáží navrátit pleti svěží vzhled a umožní nám cítit se lépe, protože tělo se díky nim cítí opět lépe a čistěji a jeho obranné a detoxikační funkce dokáží pracovat lepší.

Kromě toho, že jsou ořechy cenným zdrojem výživných látek, s jejich konzumací byste to přesto neměli přehánět. Existují druhy ořechů jako jsou například mandle či pára ořechy, které kromě cenných látek i látky, které jsou pro člověka toxické. Není třeba mít žádné obavy, protože toxiny jsou dostupné ve velmi malých množstvích, ale přesto není na škodu mít příjem ořechů pod kontrolou. Doporučuje se, že mandlí byste měli denně zkonzumovat hrst az páru ořechů maximálně 4 až 6 kousků denně.


Zahánějí hlad

Pokud jste se právě pustili do redukčního programu, možná máte problém s tím, co by se ve vašem jídelníčku mělo objevit. Ovoce a zelenina jsou samozřejmostí, ale věděli jste, že hlad můžete velmi účinně zahnat is pomocí ořechů? Ořechy jsou skutečně syté a stačí už malé množství, které naplní váš žaludek a budete se cítit lépe. Kromě toho obsahují i ​​mnoho cenných látek, které jsme vám zmínili výše a díky nim se budete cítit nejen sytě ale i vyživeně.

Při hubnutí jsou nejúčinnější pistácie a mandle, jejichž vliv byl zkoumán v rámci výzkumu Středomořské stravy, která je považována za jednu z nejpřínosnějších a dokonce často považována za ideál zdravého stravování. Je všeobecně známo, že lidé ve Středomoří trpí minimálním zatížením civilizačními chorobami jako je cukrovka či obezita a navíc je u nich i nízké riziko infarktu a srdečně-cévních onemocnění obecně. Součástí zdejší kuchyně jsou především mandle, vlašské ořechy a lískové oříšky, které jsou zakomponovány i do mnoha národních jídel pocházejících z této oblasti. Při redukční dietě nebo při honbě za zdravým životním stylem můžete vyzkoušet právě tento směr stravování. Pokud však již trpíte civilizačním onemocněním jako je cukrovka či vysoký cholesterol v krvi, ořechy vám s léčbou mohou pomoci. Pomáhají regulovat hladinu krevního cukru i zázračně snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Pozor si však dejte na kalorickou hodnotu ořechů. Ořechy jsou opravdu kalorickou dobrotou a proto nezapomínejte kontrolovat množství, které svému tělu dopřejete. Velmi návykovou dobrotou jsou ořechová másla, kterými trh momentálně překypuje. Jsou lahodné, jemné a šíleně kalorické a proto to s jejich konzumací nepřehánějte. Není špatným nápadem dopřát si je, protože jsou mnohem rozumnější, kvalitnější i zdravější dobrotou jako například levné cukroví, které seženete na pultech obchodů. Nezapomínejte však na správné množství a při jejich konzumaci se držte hesla: vše s mírou!


Bojují se záněty

zánět se v našem těle vytvoří téměř každý den. Není to jen reakce na traumatickou záležitost spojenou s úrazem, ale vzniká i činností virů a bakteriálních organismů obývajících naše tělo, které jim poskytuje ideální místo. Zánětlivé reakce mají zneškodnit napadené místo v našem těle a v konečném důsledku nám akutní zánětlivé reakce pomáhají přežít. To ovšem neznamená, že někdy nemáme problém se s nimi vyrovnat. Tehdy potřebujeme pomoc v podobě protizánětlivých látek, které dokáží reakci organismu zastavit a zánět zneutralizovat. Ořechy jsou jedním z jídel, která protizánětlivé faktory obsahují a pomáhají nám vyrovnat se především se záněty, které vznikají v našem trávicím traktu.

Mezi ořechy s nejvýraznějšími protizánětlivými účinky patří především mandle, pistácie, brazilské ořechy a vlašské ořechy. Tyto klenoty nám pomáhají vyrovnat se nejen s akutními, ale is chronickými záněty vzkvétajícími v našich střevech či žaludku. Nebezpečí těchto zánětů tkví v tom, že pokud nejsou léčeny, mohou stát za vznikem a rozvojem nebezpečných onemocnění, mezi něž patří i rakovina.

4_dovody_preco_konzumovat_orechy_b

Ořechy patří mezi nejzdravější jídla, která můžete do svého jídelníčku zařadit. Jejich obrovská rozmanitost tvarů, chutí a barev umožňuje každému, abys našel svůj oblíbený druh, na kterém si s radostí pochutná. Nezapomínejte však, že nic není třeba přehánět a to platí stejně i v oblasti konzumace ořechů.