Jak pečovat o ústní dutinu? Na toto nezapomínejte!

Máte strach ze zubaře a zubařského křesla? Rozhodně ho mít nemusíte. Zubní lékař vám chce přece jen pomoci, ne ublížit. To, jak pečujete o svou dutinu ústní záleží jen na vás. Proto byste péči podcenit rozhodně neměli.

Někteří lidé mají ústní dutinu plnou zubních kazů a jiní je vůbec nemají. Důvodem může být rozdílná péče o zuby. Pokud je správná, můžete díky ní předejít různým onemocněním, která jsou spojena s ústní dutinou. My vám poradíme, jak na to!

Čistěte si zuby pravidelně

Základem všeho je důkladné čištění zubů. Umývejte si je vždy ráno a večer. Možná byste nevěřili, ale v současné době existuje i velké množství technik, které se k čištění zubů využívají. Každá slouží k jinému problému. Právě proto byste si měli osvojit takovou techniku, která vám bude vyhovovat a bude nejvíc účinná.

Náš tip: Pokud se v technikách čištění zubů nevyznáte, určitě navštivte dentální hygienistku. Ta vám poradí, jak si čistit zuby správně a které pomůcky byste měli používat.

Používejte vhodné pomůcky

Víte, které pomůcky jsou pro čištění zubů nejdoporučenější? Základem je zubní kartáček. Ta by měla mít měkké štětiny, ergonomickou ručku a hlavička by měla být malá. Výborným řešením je například bělící set na zuby, který obsahuje zubní pasty na vybělení zubů a kartáček na jejich vyčištění.

Používat byste měli rozhodně také mezizubní kartáčky. Ty si můžete pořídit v různých velikostech, na základě rozměrů mezer mezi vašimi zuby. Neváhejte je použít alespoň jednou denně, ideálně večer před spaním. Čištění zubů můžete doplnit i jednosvazkovým kartáčkem. Ta slouží k důkladnému dočištění, případně vyčištění ploch, ke kterým se běžným kartáčkem nedostanete.

Ako sa starať o ústnu dutinu Na toto nezabúdajte(1)

Nezapomínejte: Na jazyku se nachází velké množství mikroorganismů, které byste měli také nějakým způsobem zneškodnit. Ideálním řešením je škrabka na jazyk, jejíž používání je velmi jednoduché.

Nezapomínejte na preventivní prohlídky

Preventivní prohlídky u zubního lékaře jsou nezbytnou součástí správné péče o dutinu ústní. Zubní lékař totiž dokáže odhalit onemocnění ještě v začátcích, díky čemuž je i léčba úspěšná. Pokud byste zanedbali preventivní prohlídky, mohlo by to vést k různým zdravotním komplikacím.

Ako sa starať o ústnu dutinu Na toto nezabúdajte(1)a

Náš tip: Někdy vás může něco v ústech bolet kvůli tomu, že jste nachlazení, případně pokud jste si zakousli z nějakého důvodu do dásně. V takových případech si můžete pomoci i domácí léčbou. Neváhejte vyzkoušet esenciální olej s obsahem hřebíčku, který působí dezinfekčně.

Vyhýbejte se slazeným nápojům

Chcete-li mít zdravé zuby, bez zubních kazů, určitě se vyhýbejte slazeným nápojům. Ty obsahují velké množství cukrů, které na zuby působí škodlivě. Bakterie, které se nacházejí v dutině ústní, se totiž živí cukrem. Ten musí následně i jistým způsobem vyloučit.

V tomto případě je vylučování v podobě kyselin, které oslabují sklovinu zubů. Tak vznikají zubní kazy. Proto místo slazených nápojů upřednostněte čistou vodu, případně bylinkový nebo zelený čaj. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Ten by měl být v množství přibližně 2 – 3 litry denně. Vše závisí také na vaší hmotnosti a výšce.
Pozor na skryté cukry

Zdravé zuby si zaručíte také díky tomu, že se budete vyhýbat sladkostem a jídlům, které obsahují hodně cukru. Jak dobře víte, v současné době se nachází cukr téměř ve všem. Nemusíte si nic odepírat, ale měli byste znát své hranice. Ideálním řešením je, pokud si dopřejete něco sladkého hned po obědě, kdy je produkce slin nejvyšší. Dávejte si však pozor na skryté cukry, které se nacházejí v těstovinách, kečupu či šunce.

Screenshot 2023-11-18 at 15-30-44 Dabur bělící zubní pasta s aktivním uhlím 100ml - Superstrava.cz - 100_ esenciální přírodní oleje a BIO potraviny
⇒ Doporučujeme: Dabur bělící zubní pasta s aktivním uhlím ⇐