Je zelený čaj prospěšný pro zdraví? Přinášíme jasnou odpověď.

Patříte i vy mezi milovníky? V tom případě děláte dobře. Zelený čaj je velmi výhodný, a to hned z vícero hledisek. Přináší mimořádně mnoho zdravotních benefitů, které si popíšeme v tomto článku.

V současnosti existuje velké množství čajů. Ty se odlišují na základě složení a následně i chuti a aroma. Pravděpodobně jste už nejednou slyšeli o zeleném čaji. Tento nápoj má velmi specifickou chuť.

Lidem zelený čaj velmi chutná nebo nechutná vůbec. Pokud ho však vyzkoušíte a budete ho pít pravidelně, rozhodně máte vyhráno. Zelený čaj má totiž velké množství účinků, které jsou mimořádně prospěšné pro zdraví člověka. V první řadě si však povíme základní informace o zeleném čaji a jeho charakteristice.

Zelený čaj jako oblíbený nápoj

Možná byste nevěřili, ale zelený čaj se používá již dlouhá léta v zemích jako je Čína a Asie. Obsahuje velké množství tříslovin a aromatických sloučenin. Díky tomu má silnější a efektivnější účinky než jakékoli jiné nápoje.

Několikrát se prováděly i studie, které se zaměřovaly na srovnání rozdílů mezi zeleným a černým čajem. I v tomto případě se opět dokázalo, že zelený čaj je účinnější díky blahodárnému obsahu účinných látek.

Je zelený čaj prospešný pre zdraviea

Složení zeleného čaje

Než se podíváme na účinky tohoto jedinečného nápoje si povíme něco o složení zeleného čaje. V první řadě obsahuje velké množství vitamínů skupiny A, B a C.

Ve složení se nacházejí i látky, jako například kofein, který zajišťuje energii během celého dne, třísloviny, polyfenoly a minerální látky. Mezi ty patří například mangan, sodík, hořčík a železo. Tyto všechny látky zajišťují vysoce efektivní účinky, které si popíšeme v následujících řádcích.

Zpomaluje stárnutí

V dnešní době se často vyskytuje předčasné stárnutí. To se projevuje zejména na vzezření pleti. Častokrát se objevují vrásky již v mladém věku. Zelený čaj je však ke zpomalení stárnutí skvělým řešením.

V první řadě pomáhá předcházet poškození buněk, v důsledku čehož se do těla neuvolňují volné radikály a toxické látky. Zelený čaj tak chrání buňky těla před jejich poškozením, díky čemuž lze předcházet i mnohým onemocněním, která by v opačném případě mohla vzniknout.

Zlepšuje zdraví mozku

Nejlepší prevencí před vznikem neurodegenerativních onemocnění je neustálé udržování zdravého mozku. V tomto případě pomáhá také jedinečný zelený čaj, který má blahodárné účinky na mozek. Zlepšuje koncentraci, paměť a soustředění se. Zároveň dokáže zlepšit také náladu, což je velkým benefitem.

Zelený čaj se proto doporučuje pít i před pracovním pohovorem, popřípadě těžkou zkouškou ve škole. Dokáže totiž zlepšit koncentraci a soustředění až do té míry, že se důsledkem toho zlepší i vaše výsledky.

Je zelený čaj prospešný pre zdravieb

Posiluje imunitní systém

Náš imunitní systém je mimořádně důležitý a proto byste se o něj měli pečlivě starat. Možná si řeknete, že to nějakým způsobem neovlivníte, ale v tom případě jste na omylu.

Obranyschopnost a lze zvýšit i tím, že budete pravidelně pít zelený čaj. Ten obsahuje aktivní biologické látky, které dokážou tělo chránit před vznikem infekce nebo jiného onemocnění. Podle odborníků je pití zeleného čaje velmi prospěšné iz hlediska snížení výskytu zubního kazu. Samozřejmě, musíte si pravidelně čistit zuby a jíst zdravě, což znamená, že co nejméně cukrů.

Mimo jiné, zelený čaj se doporučuje pít i namísto klasické čisté vody. Dokáže totiž hydratovat váš organizmus, a proto to můžete s čistou vodou nebo jiným bylinkovým čajem neustále obměňovat. Tak neváhejte a začněte s pravidelným pitím zeleného čaje i vy. Rozhodně toho neprohloupíte, právě naopak.

balik_matcha_teacu

⇒ Doporučujeme: Akční balík MATCHA TEA ⇐