Nedostatek vitamínu D: Jaké jsou projevy a řešení?

Vitamin D můžeme nazvat také jako sluneční vitamín. Získává se ze slunce, ale také z potravin či výživových doplňků. Pro organismus je velmi důležitý, neboť má příznivý vliv na zdraví celého těla.

Zlepšuje stav kostí, svalů, zubů a zároveň zvyšuje imunitu. Pokud je vitamínu D málo, projeví se to téměř ihned. Jedná se o tzv. hypovitaminózu D, kterou ve většině případů trpí určitá skupina lidí. Nejčastěji jde o vegany, starší a obézní lidi. Nedostatek vitamínu D se často vyskytuje iu lidí, kteří mají tmavou pokožku, popřípadě u těch, kteří se zdržují zejména v uzavřených prostorách.

Hypovitaminóza D je však zpočátku nezpozorovatelná. Projevy jsou mírné a až časem zesílí. Pokud byste tomuto problému nevěnovali dostatečnou pozornost, mohly by vám vzniknout vážné zdravotní problémy.

Vitamin D a jeho charakteristika

Pro začátek si povíme něco o vitamínu D. Je všeobecně známo, že patří mezi látky, které jsou rozpustné v tucích. Mnozí odborníci jej však považují i za jakýsi regulační hormon. Je totiž dokázáno, že receptory v lidském těle slouží pro příjem signálu od tohoto vitamínu.

To znamená, že se podílí na mnoha fyziologických procesech. Mimo jiné, nejnovější výzkumy potvrdily, že vitamín D ovlivňuje až 2000 hormonů v těle člověka.

nedostaok_vitamin_d_ac

Jaké jsou nejčastější příznaky jeho nedostatku?

Mezi projevy deficitu vitamínu D patří například úzkostné stavy, únava a vyčerpání. Z toho vyplývá, že má obrovský vliv i na duševní zdraví. Hypovitaminóza D se však může projevit také řídnutím kostí, bolestmi kloubů a svalů. Častá je také větší ztráta vlasů a výrazné zpomalení hojení ran.

Pokud na sobě zpozorujete jakékoli projevy nedostatku vitamínu D, řešte to co nejdříve i přesto, že ve většině případů je však mnoho z těchto příznaků zpočátku nezpozorovatelných. Proč byste měli zvýšit pozornost? Z dlouhodobého hlediska může tento problém způsobit infekci dýchacích cest, osteoporózu a také zvyšuje riziko vzniku roztroušené sklerózy. Nedostatek vitamínu D tak rozhodně nepodceňujte, a to za žádných okolností.

Zdroje vitamínu D

Už v úvodu jsme si vzpomínali, že vitamín D se častokrát označuje i jako sluneční vitamín. Z tohoto údaje vyplývá, že nejlepším zdrojem je přímé sluneční záření. Říká se, že denně byste měli ven strávit přibližně 30 minut. V létě je dobré tento čas prodloužit, abyste si vytvořili dostatečné zásoby vitamínu D i na zimu. Samozřejmě, s opalováním to přehánět není třeba. Vždy se chraňte opalovacím krémem a následně používejte krém po opalování.

nedostaok_vitamin_d_bc

Slunce však nepatří mezi jediné zdroje vitamínu D. Skvělým řešením jsou i potraviny, jako například mořské ryby, krevety, kaviár a ústřice. Do jídelníčku byste také měli zakomponovat vaječná žloutky, ale zejména ty, které jsou od slepic chovaných ve volném výběhu. Platí, že někdy mají až šestkrát více vitamínu D, než ty, které jsou chovány v kleci. Doporučujeme vám pít více mléka a konzumovat mléčné výrobky, avokádo a jiné rostlinné zdroje.

Doplňky stravy

V neposlední řadě je také důležité říci, že na trhu existuje řada výživových doplňků s obsahem vitamínu D. Pokud jste na sobě zpozorovali jakékoli projevy jeho nedostatku, můžete tak sáhnout i po doplňcích stravy. Při koupi se zaměřte na složení a účinky. Rozhodně se vyplatí zainvestovat více, protože v tomto případě platíte za kvalitu provedení daného výrobku.

Vždy se řiďte doporučeným dávkováním, abyste si zbytečně nenadělali komplikace. Existuje totiž i předávkování vitamínem D, které je však velmi vzácné. Projevuje se nevolností, zvracením a ztrátou chuti k jídlu. S tímto problémem si ovšem umí tělo jednoduše poradit. Nadbytečné dávky vitamínu D střevo nevstřebá.