Matcha – nápoj buddhistických mnichů

Tajemství dalekého východu byla pro západní civilizace od počátku věků fascinující. Klademe si otázku, zda lidé pocházející z těchto končin mají lék na každou nemoc, která nás sužuje. Vždyť jak jinak si vysvětlit fakt, že nemoci, které postihují statisíce obyvatel našich zemí, jsou v zemích východu v minoritních množstvích.

Jejich výživa je postavena na úplně jiných základech než ta naše a oplývají tajemstvími, která my neznáme. Jedním z nich je matcha, nápoj vyrobený ze zeleného čaje, která v posledních letech začíná pronikat i na náš trh a získává stále větší procento příznivců. Chcete spolu s námi objevit tajemství, které se ukrývá v nápoji se zvláštním jménem?

Odkud se matcha vzala?

Matcha pochází z dalekého Japonska, země vycházejícího Slunce, a pod svým neobvyklým jménem skrývá rozemletý zelený čaj. Není to však jen tak ledajaký čaj, ale speciální odrůda, která se již několik století používá při buddhistických zenových obřadech a ceremoniích. Tradičně se lístky zeleného čaje rozemlely pomocí tvrdých žulových kamenů. Vznikl z nich prášek, který je charakteristický svojí zvláštní zelenou barvou s příměsí odstínů žluté. Vzniklý prášek se pak míchal s vodou tak, aby nápoj, který vznikl, měl hustou texturu a silné pronikavé aroma.

Zmínky o historii matcha najdeme v japonské literatuře, která pochází již ze 3. století našeho letopočtu. Tehdy byl zelený čaj vážený zejména pro své vlastnosti v léčbě otoků, silné horečky, ale i jako dezinfekce na lehké řezné rány či popáleniny. Jednoho dne však velvyslanec z daleké Číny přivezl do Japonska semínka zvláštního zeleného čaje, který si velmi rychle získal oblibu mezi tehdejší vysoce postavenou vrstvou. Lidé už od počátku věků hledali způsob, jak zastavit stárnutí a zachovat pleti mladistvý a krásný vzhled. Tonikum vyrobené ze zeleného čaje získávalo stále větší oblibu a mělo se za to, že to bude jeden z nejlepších objevů. Jednoho dne buddhistický mnich Eisai však přinesl z Číny nový způsob jak zelený čaj nejen používat, ale i pít. Rozdrcený zelený čaj smíchal s vodou a za rychlého míchání vytvořil hustý nápoj.

Popularita zeleného čaje začala rychle růst a tímto způsobem se připravoval velmi často. Nicméně, zelený čaj již nesloužil jako lék, ale jako nápoj, který zpříjemňoval chvíle. Popularita čaje rostla tak raketovým tempem, že vládnoucí vrstva vytvořila celé rituály, které se kolem zeleného čaje točily a měly za cíl harmonizovat tělo a mysl.

matcha_napoj_buhistickych_mnichov_a

Způsob získávání matcha

Mnoho lidí je přesvědčeno, že matcha je jen zeleným čajem, který se rozdrtí na prášek. Pravda je však ukryta někde jinde. Matcha se vyrábí ze speciální odrůdy zeleného čaje, který vyniká zajímavou technologií zpracování. Čtyři dny před tím, než se má zelený čaj sklízet, se čajové plantáže zakryjí tmavými plachtami, čímž se na rostliny nedostane až 90% denního světla, které je plachtami zachyceno. Rostliny jsou velmi propracované systémy a tak se ztrátu světla snaží vykompenzovat tak, aby zbývajících 10% pronikajícího světla dokázaly zachytit s co největší efektivitou. A tak v jejich listech narůstá procento chlorofylu – barviva, které je za pohlcování světla zodpovědné.

Listy zeleného čaje se sbírají ručně. To však není konec procesu. Listy je ještě třeba zbavit stonků a také žilnatiny, která by zabránila vzniku dokonalého prášku. Spařené, opracované a nakonec usušené listy se melou pomocí kamenných mlýnků vyrobených z tvrdé žuly tak, aby vznikl dokonalý prášek.

Dnes je výroba a zpracování matcha natolik ceněna, že probíhají i laboratorní testy, které mají zaručit, že výsledný produkt bude představovat nejvyšší stupeň kvality. Během každé sezóny je výrobní postup matcha monitorován a podléhá velmi důležitým kontrolám, které mají za cíl hladký průběh procesu a vznik produktu nejvyšší kvality tak, jak tomu bylo v dávných dobách.

matcha_napoj_buhistickych_mnichov_c

Příprava matcha

Pokud se už matcha dostal až k vám domů, možná vás bude zajímat, jak se samotný čaj připravuje. Jeho příprava v dávných dobách byla opravdu zajímavým zážitkem. Tři lžičky čaje se zalily vodou, jejíž teplota obvykle činila rozsah 70 – 75°C. Čaj se zaléval v misce a rozmílel se za použití bambusové metličky, která se nazývala časen. Rychlým rozmícháním vznikla hustá a bohatá pěna a řídká kaše, která však rychle houstla díky malým částicím čajových lístků, které rychle pohlcovaly vodu. Dnes je však možnost připravit matcha i bez míchání jen pomocí zalití vodou. Stále si můžete vychutnat jeho znamenitou chuť, které se nevyrovná nic jiného.
Benefity pro zdraví

Důvod, proč je matcha dnes populárním a rozšířil se daleko za hranice Číny a Japonska je, že má obrovské množství benefitů pro naše zdraví. Již od nepaměti bylo známo, že zelený čaj je lektvarem mládí a vitality. Dnes víme, že je tomu tak pro vysoký obsah antioxidantů, které v sobě ukrývá. Antioxidanty dokáží v našem těle účinně neutralizovat jedovaté látky, které se do těla dostávají nejen prostřednictvím našich zlozvyků, ale iz vnějšího prostředí. Tyto jedovaté látky představují široké spektrum chemických látek, ale velmi často se v jejich souvislosti hovoří o volných radikálech, které stojí za poškozením buněk a dokáží dokonce vyvolat rakovinné bujení.

Zelený čaj je nabitý antioxidanty, které dokáží zastavit volné radikály dříve než způsobí nevratná poškození buněk a zabudují se do struktur našeho organismu. Popisuje se, že jeden šálek matcha čaje dokáže do těla dodat tolik antioxidantů jako deset šálků běžného výluhu ze zeleného čaje. Zároveň vás jistě potěší fakt, že matcha čaj nepřináší jen antioxidanty, ale je používán i nástroj při meditaci. Vašemu organismu přinese klid a harmonii, která je v dnešním hektickém světě nedostatkovou komoditou.
Má matcha čaj i jiné využití?

Pravdou je, že osobitá chuť zeleného čaje neokouzlí každého a jsou lidé, jejichž přízeň si nezíská nikdy. Velkou výhodou matcha je ovšem fakt, že ho vůbec nemusíte pít, ale můžete ho zapracovat i jako přísadu pro přípravu sladkých dezertů ve zdravé variantě či pro přípravu zmrzliny. Na začátku si matcha čaj získal přízeň zejména díky své výrazné zelené barvě, která je postavena na přírodní bázi. Postupně tak mohl proniknout jako přírodní barvivo do teplé i studené kuchyně a do karet mu hrál i fakt, že kromě krásné barvy a zajímavého aroma s sebou nese i nálož látek, které podporují obranyschopnost těla a zastavují stárnutí.

matcha_napoj_buhistickych_mnichov_b

Dnes se na trhu ovšem pohybuje množství výrobků, které se za matcha jen vydávají, ale reálně s ním mají jen velmi málo společných vlastností a liší se od něj nízkou hladinou antioxidantů. Před koupí si buďte jisti, že se ve vašem nákupním košíku skutečně ocitne jen pravý a kvalitní matcha.

4209_balik-matcha-teaa

⇒ Doporučujeme: Balík BIO MATCHA ⇐