Jak posílit imunitu přírodní cestou?

Ať se nás počasí venku snaží přesvědčit jakkoli, pravdou je, že nachlazení či viróza na nás číhají během teplých i mrazivých dnů a bohužel zejména tehdy, když to nejméně čekáme.

Náš imunitní systém představuje štít, který nás chrání před invazí bakterií či virů, které by mohly nehezky zatočit s naším zdravím a dokonce stát za vznikem chronických onemocnění, kterých se jen tak snadno nezbavíme. Přestože je imunitní systém vybudován poměrně důmyslně, často jej ohrožujeme nezdravou životosprávou nebo na něj útočí stres. Tak se v našem štítu začínají objevovat trhliny.

Dobrou zprávou je, že imunitu lze budovat i cestou přírodních látek, aniž byste svou důvěru museli vložit do umělých preparátů, které sice slibují vše možné, ale těžko čekat úspěch od uměle vytvořených komplexů. Na co tedy vsadit nejen během chřipkového období, ale během celého roku. Prozradíme vám to!


Antioxidanty

Naše tělo je každý den vystavováno stresu v podobě látek z vnějšího prostředí i látkám, které samo produkuje. Volné radikály přijímáme v potravě, ze vzduchu ale produkujeme je i například prostřednictvím dýchacího řetězce, který probíhá téměř v každé buňce našeho organizmu. Radikály mají nepěknou schopnost narušovat struktury v buňkách a tím stát za vznikem poškození. Tělo se vyčerpává, protože energii věnuje do toho, aby bylo v co nejlepším stavu, a tak mu nezbývá dostatek energie na to, aby mohlo bojovat s infekcemi.

ako_posilnit_imunitu_prirodnou_cestou_a

Odpovědí jsou antioxidanty, které výborně neutralizují volné radikály a posilují imunitu. Přestože dnes je na trhu množství výživových doplňků, antioxidanty naleznete v každé syrové zelenině i ovoci a dokonce nemusíte hledat ani tropické druhy. Říká se, že nejúčinnějším zdrojem antioxidantů jsou borůvky, které v sobě spojují hned několik významných druhů. K zahození však nejsou ani jablka, rajčata či okurka nebo mrkev. V každém druhu syrového ovoce a zeleniny naleznete celou zásobu těchto malých, ale zato účinných bojovníků.

Kromě syrových plodin však najdeme antioxidanty i v bylinách a to také ne v zanedbatelném množství. Do svého organizmu je můžete dostat prostřednictvím čajů či třeba je zakomponovat do svých jídel. Jeden ze starých receptů, který se na vesnicích těšil velké oblibě, je vajíčko s kopřivou. Kopřiva se vyskytuje poměrně často a rozhodně nepatří mezi vzácné byliny. To ovšem neznamená, že v sobě neskrývá zázračně mnoho účinných látek. Připravíte z ní mnoho chutných jídel a zároveň čaj z ní vám pomůže nejen při budování imunitního systému, ale také pokud toužíte po krásných a bohatých vlasech.


Vitamíny a minerály

Při budování imunity přírodní těsto je důležité, aby tělu nechyběly žádné klíčové látky. Často hovoříme zejména o sacharidech, bílkovinách a lipidech, které představují makroživiny a jsou nezbytné pro správný růst a budování organismu. Kromě nich jsou zde však i mikroživiny ai přesto, že jejich tělo potřebuje v menších množstvích, hrají důležitou roli při budování imunitního systému. Mikroživiny představují vitamíny a minerály a vystupují zejména v metabolických a signalizačních drahách. Plní roli poslů, které upozorňují tělo na vznik infekce nebo jsou součástí enzymů, katalyzátorů, které jsou důležitou součástí látkové přeměny.

Důležitým zdrojem minerálů jsou ořechy, které v sobě kombinují hned několik pro tělo prospěšných minerálů. Obrovskou výhodou je jejich rozmanitost, a proto si každý dokáže najít mezi nimi druh, který mu bude vyhovovat. Kromě ořechů však objevíte minerály i v ovoci a zelenině. Například švestky obsahují kombinaci vápníku a fosforu, jahody zase draslík a sodík.

ako_posilnit_imunitu_prirodnou_cestou_b

Zapomínat bychom však neměli ani na vitamíny. Prvním doporučením mnoha lékařů po vypuknutí nemoci bývá dostatečný příjem vitamínů. Proč však čekat až na první varovné signály? Jedním z nejúčinnějších vitamínů pro boj s onemocněním je vitamín C, který je ve vysokých dávkách obsažen opět v syrovém ovoci a zelenině. Věděli jste, že jednou z rostlin, která obsahuje nejvyšší podíl vitamínu C je rakytník? Jeho oranžové plody kromě vitamínu C obsahují však i vitamíny B, E, D a P. Vitamin C však můžete hledat i v šípkech a dobrý šípkový čaj rozhodně není k zahození. Výhodou vitamínu C je, že není možné se jím předávkovat, protože tělo je schopno se s jeho nadbytkem vyrovnat a jeho přebytek vyloučit. Jeho konzumace není proto nebezpečná jak tomu může být u vitamínu A. Kromě toho je schopen nejen se vyrovnat ale vám i pomoci při léčení nachlazení, chřipky či různých typů viróz.


Otužování

Určitě jste už měli možnost slyšet o tom, jak blahodárně ovlivňuje otužování na lidský organismus. Nespočívá jen ve větší odolnosti vůči virovým či bakteriálním infekcím, ale nese v sobě i mnoho jiných benefitů. K posílení imunitního systému nemusíte okamžitě skákat do ledové vody. Využít můžete i chvíli sprchování se každý večer a na pár vteřin nastavit proud studené vody, která vašemu organismu dodá větší odolnost. Nemusíte začínat s dlouhými intervaly studené vody, na začátku zkuste krátké, které budete postupně prodlužovat. Otužování ve sprše nenese jen výhody v podobě imunitního systému, ale i celkového prokrvení organismu a pomáhá například bojovat s pomerančovou pokožkou na stehnech, která je noční můrou mnoha žen.

ako_posilnit_imunitu_prirodnou_cestou_c

Přírodní antibiotika

Antibiotika se nevyskytují jen na pultech lékárně a nemusí nutně působit tak, že se po jejich užívání cítíte ještě hůře než dříve. Přírodní antibiotika se častokrát skrývají v našich kuchyních a rozhodně nemusí být nepříjemná. Mezi nejznámější přírodní antibiotika patří cibule, křen, česnek i med. Jejich kombinace jsou již celá staletí zařazována do starých a osvědčených receptů na bolesti v krku či břiše. Proč tomu tak je? Každý z nich obsahuje kombinaci přírodních látek, jejichž přirozenou schopností je vypořádat se s bakteriálními infekcemi a hubit všechny cizorodé organismy v těle.

Přírodním antibiotikum je i hruška, kterou jistě oceníte v případě, že nechcete aby přírodní lék poznamenal váš dech. Hruška díky obsahu přírodních antibiotik dokáže také bojovat proti bakteriálním infekcím. Její konzumace vám pomůže při každodenním budování imunity.

V případě, že vás naše rady zaujaly, neváhejte některou vyzkoušet. Nemusíte se hned pouštět do všech, úplně stačí, když si vyberete svou cestu, jejímž prostřednictvím chcete dodat svému imunitnímu systému vzpruhu, kterou si zaslouží. Pro začátek stačí pokud vyzkoušíte otužování nebo si jednoduše dáte předsevzetí jíst více syrové zeleniny a ovoce, které do vašeho těla přinesou nálož těch nejlepších látek, které potřebujete pro správný rozvoj, růst a bránění se patogenům pocházejícím z vnějšího prostředí.