Co jsou polyfenoly a proč jsou velmi důležité pro vaši stravu?

Pravděpodobně jste už i vy nejednou slyšeli o polyfenolech jako o antioxidačních látkách. Nacházejí se ve vybraných potravinách, které si popíšeme v následujících řádcích tohoto článku. Také si povíme něco o tom, proč jsou polyfenoly tak důležité.

Obecně platí, že polyfenoly jsou chemické látky, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Vlastnosti těchto látek byly zkoumány již mnoho let. Potvrdilo se, že jde o vysokou antioxidační skupinu. Dokáží bojovat proti volným radikálům, ale to ani zdaleka není všechno.

Mimo jiné, polyfenoly sestávají z bioaktivních látek. Zajímavostí je, že v současnosti bylo popsáno přibližně 8 tisíc polyfenolů, u kterých byly potvrzeny antioxidační účinky.

Kde se nacházejí polyfenoly?

Víte, kde naleznete výše popsané účinné látky? Polyfenoly jsou chemické sloučeniny a nalézt je můžete v určitých druzích zeleniny, ovoce, ale i bylinek. Samozřejmě, tyto jedinečné látky se nacházejí také v potravinách, které konzumujete pravidelně. Jde například o kakao, čaj, ale také víno.

co_su_polyfenoly_acz

Působí jako antioxidanty

Jak jsme si již výše párkrát vzpomněli, polyfenoly fungují jako antioxidanty. Od tohoto se odrážejí i jejich účinky. V první řadě chrání organismus před volnými radikály v těle. Pokud by jich bylo v těle nadbytek, mohla by totiž způsobit různá onemocnění. Právě proto jsou polyfenoly v tomto směru velmi účinné.

Známé jsou také protizánětlivé účinky, díky kterým bojují proti zánětům různého druhu. Přece jen dnes je známo, že záněty jsou častým faktorem vzniku chronických onemocnění.

Sáhněte po výživových doplňcích

Samozřejmě, tak jako u všeho, i při tomto platí, že byste měli konzumovat potraviny, kde se polyfenoly vyskytují přirozeně. V některých případech to však není možné. Takový stav nejčastěji nastává při různých alergiích nebo jiných komplikacích.

Pokud nemůžete dané potraviny konzumovat z jakýchkoli důvodů, sáhnout byste měli po výživových doplňcích. Ty jsou v dnešní době vyráběny tak, aby byly zachovány všechny účinky v plné míře. Proto se při výběru raději zaměřte na obsah a složky nacházející se v daném produktu.

Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Možná byste nevěřili, ale srdeční onemocnění patří mezi ty nejčastější. I z tohoto důvodu byste měli konzumovat potraviny s co největším obsahem polyfenolů. Právě tyto látky totiž zabraňují výskytu chronických zánětů, které jsou považovány za nejčastější rizikové faktory vzniku srdečních onemocnění.

co_su_polyfenoly_bcz

Mimo jiné pravidelný příjem polyfenolů dokáže snížit vysoký tlak a zvýšit dobrý cholesterol. Naopak ten špatný snižuje. Mimo jiné, tyto účinné látky jsou skvělým řešením i na problémy s cévami. Snižují riziko jejich ucpání a zabraňují vytváření krevních shluků.

Zlepšují paměť a koncentraci

Polyfenoly jsou účinné iu starších lidí. Dokáží jim totiž zlepšit paměť, koncentraci a soustředění se. Právě proto jsou potraviny s vysokým obsahem polyfenolů doporučeny i pro ty starší ročníky. Podporují činnost mozku a slouží také jako prevence vůči demenci, zapomínání nebo zpomalené aktivity mozku.

Zároveň je o polyfenolech známo, že dokáží podporovat vznik těch dobrých bakterií. Právě to má přímý účinek na vaši vitalitu. Rozvíjejí mikrobiom, který je v dnešní době častým tématem. Mimo jiné tyto účinné látky potlačují růst patogenních bakterií, díky čemuž dokáží bojovat proti onemocněním různého druhu.

Účinků polyfenolů je však daleko více. Jsou skvělým řešením také pro stabilizaci hladiny cukru v krvi, přičemž slouží i jako prevence cukrovky. Právě proto se potraviny s obsahem polyfenolů rozhodně vyplatí konzumovat na pravidelné bázi.

balik_matcha_teacu

⇒ Doporučujeme: Akční balík MATCHA TEA ⇐