Jóga jako spojení těla a mysli: Proč se ji vyplatí cvičit?

I vy patříte mezi milovníky sportu? V tom případě jste už pravděpodobně nejednou slyšeli o józe. Tento sport slouží zejména ke spojení těla a mysli. I když při něm nespálíte mnoho kalorií, má mnoho jiných zdravotních benefitů.

V první řadě je třeba říci, že jógu se začátečníkům doporučuje cvičit s odborníky v této oblasti. Můžete se tak přihlásit na různé kurzy a alespoň vás to přinutí cvičit minimálně dvakrát týdně. Na internetu také existuje spousta videí, kde můžete cvičit spolu s jinými lidmi.

Je to na vás, ale rozhodně vám doporučujeme cvičit pod dohledem. Pokud není jóga odcvičena správně, nebude ani tak efektivní, jak by měla být. V tomto článku se dočtete největší výhody tohoto jedinečného sportu, kterých rozhodně není málo.

Zmírňuje stres a úzkostné stavy

V dnešní době jsou úzkosti, deprese a stres na denní bázi u většiny lidí. Právě z tohoto důvodu se doporučuje provádět pravidelně některé z relaxačních metod. Pro každého člověka to znamená něco jiného. Pro někoho to je přečtení si dobré knihy, napuštění si vany, ale my vám doporučujeme zacvičit si jógu.

joga_spojenie_tela_a_mysle_a

Mnohé vědecké studie dosud potvrdily, že jóga skutečně dokáže zmírnit stres a jiné úzkostné stavy. Jóga snižuje hladinu kortizolu. Jedná se o hormon, který se tvoří při vzniku stresu. Proto máte-li často úzkostné stavy, deprese, popřípadě stres, měli byste vyzkoušet jógu. Po odcvičení se budete cítit skvěle a rozhodně vám to pomůže vyrovnat se is těmi situacemi, které nejsou nejsnáze.

Posiluje srdce

O sportu je všeobecně známo, že dokáže zlepšit celkové zdraví a zejména posílit srdeční funkce. To platí i pro jógu. Přestože se nejedná o kardio cvičení, rozhodně zlepšuje zdraví srdce. Snižuje krevní tlak a působí také jako prevence vůči kardiovaskulárním onemocněním různého druhu.

V současnosti je velmi častá srdeční ischemie, infarkt myokardu, popřípadě i obezita či cukrovka. Vůči těmto všem onemocněním působí jóga jako skvělá prevence. Vědecké studie také potvrdily, že při pravidelném cvičení jógy dochází také ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Zlepšuje kvalitu spánku

Spánek je pro nás všechny mimořádně důležitý. I to je důvod, proč bychom ho neměli podcenit. Máte-li jakékoli problémy se spánkem, měli byste učinit všechna opatření pro to, abyste jeho kvalitu zvýšili. V případě, že byste začali cvičit jógu, rozhodně dojde i ke zlepšení kvality spánku. Jelikož jóga snižuje krevní tlak, cholesterol krve a působí i proti úzkostným stavům, váš spánek bude rozhodně kvalitní.

joga_spojenie_tela_a_mysle_b

Naučíte se správně dýchat

Jóga je sport, který propojuje tělo a mysl. I přesto, že při tomto sportu se nějakým způsobem příliš nezadýcháte, rozhodně se naučíte správně dýchat. Jedná se totiž o pomalé cviky, při kterých je správné dýchání velmi důležité. Mimo jiné, jóga posiluje také vaše plíce a jednoznačně to je sport, který zlepší i vaše celkové zdraví.


Flexibilita a rovnováha

Pokud jste už někdy v životě cvičili jógu, pravděpodobně víte, co to obnáší. Jedná se o pomalé cviky, při kterých je mimořádně důležitá rovnováha a flexibilita. To je velmi dobré se naučit, protože vám to pomůže i v běžném životě, popřípadě při provozování jiných sportů. Vaše tělo bude pevnější a díky tomu se zvýší také váš celkový výkon a kondice.

Věříme, že jsme se inspirujete a jógu si zacvičíte jednou za čas i vy. Rozhodně je to skvělé řešení pro dodání energie do těla. Důležité je také říci, že tento sport je vhodný pro všechny věkové kategorie a oba pohlaví. Proto neváhejte a vyzkoušejte cvičit jógu na pravidelné bázi i vy. Rozhodně toho neprohloupíte, právě naopak.