Jak nám pomohou probiotika a jejich užívání?

Obecně platí, že probiotika jsou živé mikroorganismy. Pokud jsou přijímány v dostatečném množství, dokáží napomoci celkovému zdraví. Jedná se o některé druhy bakterií a kvasinek, které jsou však pro člověka prospěšné.

Pravděpodobně jste už nejednou slyšeli o užívání probiotik. Jedná se o výživové doplňky, popřípadě potraviny, ve kterých se určitá probiotika nacházejí. Pokud jste již někdy byli u odborníka v oblasti gastrologie, určitě vám doporučil užívání probiotik, ať už jste měl jakékoli problémy. Tyto prospěšné doplňky stravy však můžete užívat i tehdy, když vás žádný problém nepostihl. V tomto článku se totiž dozvíte množství prospěšných účinků, které probiotika přinášejí.

Zlepšují funkce trávicího systému

V první řadě se zaměříme na účinky pro trávení. Probiotika jsou skvělým řešením pro léčbu průjmu. Ta může být způsobena i dlouhodobým užíváním antibiotik. Možná jste o tom nevěděli, ale antibiotika kromě špatných bakterií dokážou vyhubit i ty dobré. Právě důsledkem tohoto mohou vzniknout zažívací potíže, které jsou spojeny s průjmem. Probiotika tak vyrovnávají střevní mikroflóru, která je pro správné fungování trávení mimořádně důležitá.

ako_nam_pomozu_probiotika_a

Co se týká onemocnění trávicího traktu, probiotika dokáží napomoci například při léčbě syndromu dráždivého tračníku. Kromě toho však snižují i plynatost, nadýmání a zmierňují i zácpu. Jsou skvělým řešením při zánětlivých onemocněních trávicího traktu, přičemž výrazně dokáží napomoci iv tomto směru, a to snížením zánětlivých faktorů.

Možností, jak využít probiotika v rámci trávení, je opravdu mnoho. Používají se totiž například při zlikvidování bakterie Helicobacter pylori. Právě tato bakterie je důsledkem žaludečních vředů a kvůli ní může vzniknout také rakovina.

Napomáhají při hubnutí

Pokud se i vy nacházíte v procesu chudnutí, pravděpodobně vám je jasné, že o nic jednoduchého nejde. Musíte mít pevnou vůli, spoustu trpělivosti a disciplíny. Jedna zahraniční studie se však věnovala výzkumu účinků probiotik na chudnutí. Dokázali, že obézní lidé mají ve své mikroflóře oči jiné bakterie. Mikroorganismy v trávicím traktu tak mohou určit zda budeme tlustí nebo hubení.

I přesto, že tuto studii je nutno ještě dopodrobna prozkoumat, vědci se domnívají, že probiotika mohou být skutečně účinná i v rámci chudnutí. Při další studii se totiž potvrdilo, že probiotické bakterie po několika týdnech snížily břišní tuk až o téměř 9%. Probiotika však napomáhají iv souvislosti s prevencí obezity.

Ta patří mezi velmi častá onemocnění dnešní doby a rozhodně se tato nemoc nedoporučuje podcenit. Měli byste dělat všechno pro to, abyste jí nemuseli čelit. Určitě vám doporučujeme užívat taková probiotika. Samozřejmě, musíte se hýbat a jíst zdravě, ale probiotika vám k tomu dopomohou.


Další prospěšné účinky

Mysleli jste si, že probiotika dokáží pomoci jen v rámci trávení a chudnutí? V tom případě jste na omylu. Účinků je totiž mnohem více. V první řadě tyto doplňky stravy dokáží snížit cholesterol a krvní tlak. To je velmi důležité, neboť se jedná o faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Probiotika také zmírňují zánět v těle a zároveň zvyšují funkce imunitního systému. Dochází tak k výraznému poklesu výskytu infekcí u člověka.

ako_nam_pomozu_probiotika_b

Pokud patříte mezi lidi, kteří trpí úzkostnými stavy, probiotika jsou pro vás jako stvořená. Dokáží totiž zmírnit projevy deprese a úzkosti. Další studie tvrdí, že probiotika jsou skvělým řešením také pro zlepšení stavu pleti. Dokáží totiž bojovat proti nedokonalostem, jako je akné, ekzém nebo jiná kožní onemocnění.

Pravděpodobně největší výhodou probiotik je to, že nepoškozují žaludek při užívání, jak to mají v tendenci jiné pilulky. Právě díky tomu je můžete užívat každý den a celoročně. Předem se však můžete poradit se svým lékařem.

4593_super-masticha-pro-pre-web-360-800x6000000

⇒ Doporučujeme: Super Masticha Probiotics & Prebiotics ⇐