Máte suchou pokožku? Takhle byste se o ni měli starat!

Suchá pokožka trápí mnoho lidí různých věkových kategorií. Důvodů jejího vzniku je opravdu mnoho, ale dobrou zprávou je, že mnohým z nich se dá ve skutečnosti předejít. Na správnou péči o tento typ pokožky jsme se proto podívali blíže. Neváhejte se inspirovat.

Každý z nás má jiný typ pokožky. Existuje totiž několik druhů. Například normální, smíšená, problematická, citlivá nebo suchá. Chcete-li mít krásnou pleť, bez jakýchkoli nedokonalostí, důležitá je správná péče. Suchá pokožka je velmi specifická a vyznačuje se různými charakteristickými projevy, které jsou typické právě proto pro tento druh pleti.

Zapamatujte si: Suchá pleť je známá také jako xerodermie. Postihuje velkou část populace, ale nejčastěji lidi v pokročilém věku. S přibývajícím věkem totiž pokožka ztrácí přirozenou elasticitu, pevnost a také funkci hydratace. Častokrát tak vznikají kromě vrásek také problémy, které jsou spojeny se suchou pokožkou.

Proč suchá pleť vzniká?

Důvodů, proč máte suchou pleť může být hned několik. Některé z nich lze ovlivnit, jiné zase ne. Suchá pleť je stav, který je způsoben faktory jako je například genetika, stres, výživa nebo prostředí. Co se týče genetiky, pokud máte předky, kteří také trpěli xerodermií, automaticky se u vás zvyšuje riziko vzniku takového typu pleti.

Máte suchú pokožku Takto by ste sa o ňu mali staraťa

Suchou pleť může způsobit také nedostatečná hydratace či nedostatek tekutin. Zároveň je důvodem také prostředí, tedy pokud se dlouhodobě a často nacházíte v prostředí s nízkou vlhkostí, chladnými teplotami nebo suchým vzduchem, to vše může vytvářet podmínky pro vznik suché pokožky.

Projevy suché pleti

Jak víte, jestli i vy trpíte suchou pletí? To je snadné! Takový typ pleti se totiž často šupinatí, projevuje se i podrážděním či zarudnutím, které je charakteristické. Na dotek je pokožka velmi suchá a citlivá. Pokud pociťujete takové projevy i vy, určitě byste měli začít s pečlivou péčí.

Nezapomínejte na pitný režim!

V první řadě je třeba podotknout, že suchá pleť je nejčastěji důvodem nedostatečného pitného režimu. To znamená, že pokud organismus není dostatečně hydratovaný, odrážet se to může také na tom, že vaše pleť bude velmi suchá. Proto byste měli pít dostatek vody.

Doporučuje se, abyste denně vypili přibližně 2 – 3 litry čisté vody nebo bylinkového čaje. Slazeným nápojům byste se raději měli vyhnout, protože ty častokrát způsobují nedokonalosti, jako je akné, černé tečky nebo vyrážky.

Pleť důkladně hydratujte

Máte-li suchou pokožku, určitě byste měli sáhnout po přírodních produktech, které mají regenerační a hydratační účinky. Výborným řešením je v tomto případě také bambucké máslo, které si můžete nanést na plochu celého těla. Vaše pokožka tak bude dokonale hydratovaná, což zajisté velmi rádi oceníte. Při výběru produktů pro péči o suchou pokožku se můžete poradit také s odborníky v této oblasti. Základem jsou přírodní složky a efektivní účinky. Pokud to bude stát za to, určitě se vyplatí investovat i do vyšší kvality provedení.

Máte suchú pokožku Takto by ste sa o ňu mali staraťb

⇒ Doporučujeme: Bambucké máslo ⇐

Vyhněte se teplé koupeli

Říká se, že budete-li dlouho v teplé vodě, může to zhoršit stav vaší pokožky, pokud máte právě suchý typ pleti. Proto doporučujeme, abyste omezili příliš dlouhé koupání nebo sprchování a zvolili raději vlažnou vodu. Samozřejmě, nemusí být studená, ale je důležité, aby nebyla až moc teplá.

Chraňte pleť před sluncem

Je nezbytné, abyste během celého roku používali kvalitní UV krém. Samozřejmě, to je zapotřebí obzvláště v létě, kdy je přímé sluneční záření ještě silnější. Pokud byste bez jakékoli ochrany vystavovali vaši pleť přímému slunečnímu záření, mohlo by to zhoršit stav vaší pleti.