Nedostatek železa a jeho nejčastější projevy: Kdy byste měli zvýšit pozornost?

Mezi nejdůležitější minerály pro lidské tělo patří bezesporu i železo. Má za úkol řadu nezbytných procesů, které zajišťují správné fungování organismu. Jako zdroj železa může být strava, popřípadě různé výživové doplňky. Doporučená dávka se odlišuje v závislosti na věku, pohlaví či zdravotním stavu.

Železo se řadí mezi esenciální minerály, které si prostě tělo neumí vyprodukovat samy. Z tohoto důvodu je důležité, abyste jej přijímali ze stravy nebo výživových doplňků. Je dokázáno, že více než 70 % železa v těle se nachází právě v bílkovinách, hemoglobinu (červeném krevním barvivu) a ve svalstvu (formou myoglobinu). Existuje však i zásobní forma, která se vyskytuje například v játrech, kostní dřeni, slezině, popřípadě jiných důležitých orgánech.

Jaké funkce má železo?

Ne nadarmo se říká, že železo je pro lidské tělo přímo nezbytné. Má za úkol řadu důležitých funkcí, bez kterých by organismus nikdy nedokázal fungovat správně. Primární funkcí železa je přenos kyslíku. Pro tento proces je nezbytný myoglobin a hemoglobin.

Nedostatok železa a jeho najčastejšie prejavy Kedy by ste mali zvýšiť pozornosťa

Jak to celé funguje? Železo, které se nachází v hemoglobinu, váže na sebe kyslík. Následně ho rozvádí do všech tkání, kde je nezbytný. Železo má obrovský význam také při cvičení. Tehdy svaly potřebují větší množství kyslíku, který je čerpán z myoglobinu. To má souvislost is energií. Pokud naše tkáně nejsou dostatečně okysličené, nemůžeme tak podat optimální výkon. Právě železo má za úkol dělení buněk, které je pro správné fungování nezbytné.

Projevy nedostatku železa

Pokud dlouhodobě nepřijímáte železo ze stravy nebo výživových doplňků, může to vést k chudokrevnosti nebo jinak řečeno, anémii. Během tohoto stavu dochází k tomu, že jednotlivé orgány v těle nejsou dostatečně zásobovány. Důvodem je nedostatek hemoglobinu v krvi. Při jakých příznacích byste měli rozhodně zvýšit pozornost?

Nedostatok železa a jeho najčastejšie prejavy Kedy by ste mali zvýšiť pozornosťb

Ztížené dýchání

Jelikož železo má souvislost s kyslíkem, jeho nedostatek se může projevit i na ztíženém dýchání. Můžete to zpozorovat i při běžných aktivitách. Když se půjdete projít, zacvičit si, popřípadě vyjdete několik schodů a budete zadýchaní. Tehdy víte, že něco není v pořádku a rozhodně byste to měli zkonzultovat s lékařem.

Zvýšená únava

Jste neustále unavení, pociťujete slabost i po menší fyzické aktivitě a chce se vám po celou dobu spát? V takovém případě víte, že něco s vaším tělem není v pořádku a pravděpodobně nejsou vaše orgány dostatečně okysličené. Vyzkoušejte zvýšit příjem železa ze stravy nebo užívejte doplňky stravy s dostatečným obsahem tohoto minerálu.

Suché a lámavé vlasy

Při nedostatku železa dochází také k pomalejší tvorbě nových buněk. To se projevuje také zhoršením stavu vlasů. Jsou lámavé, suché a na pohled vypadají jako bez života. Týká se to ovšem i pokožky, která je při deficitu železa výrazně bledší a sušší.

Které skupiny lidí jsou ohroženy?

Nedostatek železa může trápit opravdu každého, kdo přijímá tento minerál v menším množství. Existují však skupiny, které jsou ohroženy více. Jedná se například o ženy, které mají menstruaci. Při tomto procesu totiž přirozeně ztrácejí více krve. Anémií jsou ohroženy i těhotné ženy, které potřebují větší množství železa. Je to z toho důvodu, že musí vyživovat sebe, ale také plod. Mezi ohrožené skupiny lidí patří také vegetariáni, dárci krve, popřípadě děti, které jsou v růstovém období.

Nedostatok železa a jeho najčastejšie prejavy Kedy by ste mali zvýšiť pozornosťc

Železo se přirozeně nachází v červeném mase, játrech, rybách nebo mořských plodech. Jeho dostatečné množství naleznete i ve fazolích, hrachu, tmavé čokoládě a sójových výrobcích.