Zinek: Vše, co potřebujete vědět

Mezi důležité živiny lidského těla patří také zinek. Tělo si jej neumí vyprodukovat samé a proto je třeba, abyste jej přijímali přes výživové doplňky nebo potraviny. To, jak na to, si povíme v tomto článku. Také se dozvíte o největších benefitech zinku, včetně jeho nejdůležitějších funkcí.

Proč je zinek pro lidské tělo tak potřebný? Vyžaduje se pro velké množství procesů, které zahrnují například různé imunitní funkce, hojení ran, správný růst a vývoj či expresi genů. Zinek podporuje také syntézu DNA, bílkovin nebo enzymatické reakce. Jelikož si tuto důležitou živinu tělo neumí vyprodukovat samy, měli byste ji přijímat prostřednictvím určitých potravin a výživových doplňků.

Zinek se přirozeně nachází v rostlinách a živočišných produktech. Pokud bychom měli být konkrétnější, jedná se o potraviny, jako například mouka na pečení, snídaňové cereálie nebo cereální tyčinky. Také lze užívat výživové doplňky. V takové situaci byste si ovšem měli dát dobrý pozor na složení. Ne všechny produkty jsou totiž opravdu tak účinné. Proto se při koupi zinkových doplňků zaměřte zejména na složení a efektivitu. Můžete si prohlédnout také recenze zákazníků, kteří daný produkt již vyzkoušeli.

Zinok_Všetko, čo potrebujete vedieťas

Mimo jiné, určitě se při koupi výživových doplňků nevyplatí šetřit. Ve většině případů platí, že cena je souměrná s kvalitou. Samozřejmě nemusíte dát za tyto produkty celý svůj majetek. Na trhu naleznete také levnější produkty, které jsou kvalitní. Vše záleží na složení a v neposlední řadě výrobce.

Jaké jsou největší benefity zinku?

Zinek je důležitá živina, která se v těle účastní mnoha fyziologických procesů. Platí, že se jedná o druhý nejhojnější stopový minerál v lidském těle. První místo už patří železu. Zajímavostí také je, že tyto hlavní minerály se nacházejí v každé tělové buňce. Díky tomuto faktu se účastní fyziologických funkcí mnoha orgánů.

Proč byste měli zinek přijímat v dostatečném množství? Důležitý je pro aktivitu enzymů. Jedná se o více než 300 fermentů tohoto druhu. Zinek dokáže zlepšit funkce trávení, metabolismu a účastní se i neurologických procesů. Může podpořit tvorbu a vývoj imunitních buněk, přičemž je zásadním minerálem také pro produkci bílkovin.

Dokáže snížit riziko vzniku onemocnění

O zinku je již dlouhá léta známo zejména to, že dokáže výrazně snížit riziko vzniku různých onemocnění. Nejčastěji jde o nemoci, které se již takříkajíc spojují s přibývajícím věkem. Může se jednat o pneumonii, infekce, ale také degenerace kostí nebo kloubů.

Za největší faktory vzniku těchto onemocnění se považuje oxidační stres a také snížená imunita. Zinek podporuje aktivitu T – buněk, které ochraňují tělo před možnou infekcí. Mimo jiné lidé, kteří užívají tento minerál v podobě doplňku, potvrdili, že dokážou lépe zvládat chřipku, a také mají posílené duševní zdraví.

Zinok_Všetko, čo potrebujete vedieťbv

Může urychlit hojení ran

Možná jste už nejednou slyšeli o tom, že zinek se používá i ve zdravotnictví. Nejčastěji jde o vředy, popáleniny a poranění. Tento minerál má totiž velmi důležitou roli při imunitní a zánětlivé reakci. V důsledku těchto funkcí je nezbytný pro dokonalé zhojení rány. Uskutečnila se také studie, kde byli lidé, kteří měli diabetické vředy na nohou. Těm pacientům, kterým byl podáván zinek, se po několika týdnech výrazně zlepšil stav a vzniklé vředy se zmenšily.

Podporuje stav pokožky

Akné je kožní onemocnění, které pohání zvýšená tvorba kožního mazu, zmnožení bakterií a vznik zánětu. Zinek dokáže toto onemocnění snížit tím, že zredukuje zánět a zpomalí růst bakterií. Zároveň potlačuje i aktivitu mazových žláz. V dnešní době se tento minerál přidává také do kosmetických přípravků. Jejich úkol je tak zredukovat nedokonalosti na tváři a zároveň plnit i své funkce.