Upřednostňujte potraviny, které podporují imunitu: Toto jsou ty nejvíce doporučené

Ne nadarmo se říká, že člověk by měl o svůj imunitní systém pečovat neustále. Každodenně jej totiž ovlivňují nepříznivé vnější vlivy. Důsledkem toho může častokrát i oslabnout a může rychleji vzniknout infekce.

Imunitní systém si umíte udržet v optimálním stavu iv případě, že užíváte různé vitamíny nebo výživové doplňky. Skvělým řešením jsou také potraviny, které máte běžně doma. Spousta z nich umí totiž podpořit imunitní systém až do takové míry, že se budete umět zcela zbavit infekce nebo nemoci.

Popřípadě budete průběh onemocnění zvládat výrazně lépe. Spousta lidí však dělá chybu a začnou se starat o své zdraví a imunitní systém teprve tehdy, když už je nemoc v těle. Proto byste to měli brát jako prevenci a níže zmíněné potraviny konzumovat na pravidelné bázi. Jen tak budete umět předejít mnoha infekcím a onemocněním, která mohou vzniknout při oslabeném imunitním systému.

potraviny_na_imunituas

Které potraviny byste měli konzumovat k podpoře imunity?

Jídla s vysokým obsahem vitamínů

Do svého jídelníčku byste měli zařadit zejména potraviny, které obsahují řadu vitamínů. Jde zejména o ovoce a zeleninu, ale patří tam i jiné suroviny:

Luštěniny
Čerstvé bylinky (kopr, pažitka, medvědí česnek)
Ryby
Červené maso
Med
Ořechy
Ovesné vločky
Kopřiva a šípky
Čokoláda
Červené víno

Možná se divíte, ale čokoláda skutečně patří mezi skvělé antioxidanty. Tam řadíme také červené víno, avšak všechno má své hranice a tyto potraviny je třeba konzumovat s mírou. Co se týče ovoce, nejvíce jsou doporučeny citrusy jako citrón, grapefruit, ale skvělým řešením je i mandarinka, popřípadě jablko. Velkým zdrojem vitamínů je také kiwi nebo jahody. Zelenina je také velkým zdrojem vitamínů a živin.

potraviny_na_imunitu_ac

V tomto případě se doporučuje zejména česnek, rajče, salát, paprika, špenát, brokolice, cibule, ředkvička a kysané zelí. Samozřejmě vždy je nejlepší jíst tyto suroviny z domácí výroby. Proto pokud máte možnost, pěstujte si doma co nejvíc zeleniny a ovoce. Pokud nemáte kde, můžete tyto suroviny kupovat alespoň od domácích pěstitelů. Hned pocítíte rozdíl v chuti a rozhodně takové suroviny obsahují více vitamínů, než ty, které jsou nějakým způsobem upravovány.

Vynechejte polotovary a fast food

Pokud patříte mezi lidi, kteří mají rádi fast food a polotovary, měli byste se toho ihned vzdát, popřípadě to alespoň do určité míry omezit. Tyto potraviny jsou zpracovány tak, že neobsahují téměř žádné živiny ani vitamíny, a to rozhodně nechcete. Příprava jídla rozhodně nezabere mnoho času, proto raději popřemýšlejte nad touto možností.

Do práce si můžete vzít několik jídel, která si nachystáte den předem. V první řadě ušetříte spoustu financí a najete se zdravě a výživně. Váš imunitní systém to velmi posílí a rozhodně se vám vaše zdraví za to odvděčí.

Omezte sladkosti

I když jsme výše zmiňovali, že mezi doporučené potraviny patří i čokoláda, měli byste upřednostnit hořkou, popřípadě veganskou. Pokud byste jedli na pravidelné bázi sladkosti a cukry, rozhodně vám to neprospěje. Váš imunitní systém by se nějakým způsobem neposílil, právě naopak. Pokud máte chuť na sladké, raději si dejte ovoce, popřípadě jinou náhradu. Rovněž je důležité pít co nejvíce čisté vody. Denně byste měli vypít 2 – 3 litry. Nedoporučujeme vám pít slazené nápoje. Ty můžete zaměnit např. za zelený nebo bylinkový čaj.

potraviny_na_imunitu_bc

Proto neváhejte a inspirujte se doporučenými potravinami i vy. O svůj imunitní systém byste se měli naplno starat, a tak dělejte vše proto, aby se nesnížil v důsledku konzumace nesprávných potravin a správné etiketě pití vína.

⇒ Doporučujeme: Naše nabídka zdravých potravin ⇐