Chioská masticha – vše, co potřebujete vědět

V současné době je stále více proslulá chioská masticha. Jedná se o pryskyřici, která se získává ze stromů podobným olivovníku. Tyto stromy se pěstují výhradně na ostrově Chios, který se nachází v Řecku. Chioská masticha je proslavená díky svým účinkům, kterých rozhodně není málo.

Chioská masticha je pryskyřice, která se získává ze stromu s názvem Pistacia lentiscus. Jedná se o vždy zelený strom, podobný olivovníku. Nejstarší stromy na ostrově Chios už mají neuvěřitelných 90 let a dnes se považují za národní bohatství. V současnosti se však masticha pěstuje průmyslově a každým rokem se vysazují nové stromy, ze kterých vznikají tzv. kostice. mastichové sady.

Zajímavostí je, že pojem masticha vystihuje i jiné pryskyřice, které rostou ze stromů zejména v oblasti Středomoří a Turecka. Chioská masticha je však specifická pro své léčivé účinky, které ostatním pryskyřicím chybí.

Masticha jako dar z nebes

O chioské mastice se traduje množství historických pověstí. Ty rozpovídali i přímo obyvatelé ostrovu Chios. O chioské mastice říkali jako o daru z nebes či požehnání pro oblast Chiosu. Traduje se také, že na tomto ostrově je specifické mikroklima, které odpovídá za jedinečné účinky chioské mastichy. Dnes je známo, že tento druh mastichy má i certifikát Originality původu P.D.O., díky kterému jsou potvrzeny účinky pryskyřice pocházející přímo z ostrova Chios.

Na základě recenzí si stále více lidí pořizuje chioskou mastichu. Rozhodně se není čemu divit. Její účinků je totiž stále více. Dodnes se konají vědecké studie, kde se odborníci zabývají účinky této specifické pryskyřice.

Chioská masticha – všetko, čo potrebujete vedieť_a

Jaké má účinky?

Pravděpodobně se ptáte, proč je chioská masticha tak zázračná a jedinečná, jak se o ní mluví. Vysvětlení je jednoduché. Překvapí vás široká škála účinků, které pryskyřice z ostrova Chios přináší. V první řadě se jedná o příznivé účinky na trávicí trakt. Tyto vlastnosti chioské mastichy se využívají již po staletí a jako první ji na zažívací potíže začal používat známý lékař Hippocrates.

Jak vidíte, tam sláva chioské mastichy neskončila. Dodnes se využívá pro zažívací potíže. Dokáže snadno bojovat se záněty různého druhu, je účinná v boji při nadýmání či zácpě. Také slouží jako prevence žaludečních vředů, popřípadě snižuje jejich nežádoucí projevy. Několik vědeckých studií bylo iv souvislosti s bakterií Helikobakter pylori, kterou chioská masticha dokáže zcela zničit.

Mimo jiné, tato jedinečná pryskyřice je známá také pro jiné účinky. Jedná se například o snižování cholesterolu a krevního tlaku, řešení problému jako je pálení žáhy či posílení imunity. Chioská masticha výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu, díky čemuž redukuje výskyt infekcí a chorob různého druhu. Kromě protizánětlivých účinků obsahuje i ty antiseptické. Ty se využívají v oblasti ústní hygieny, kdy redukují plak a tím i výskyt zubního kazu.

Složení mastichy z Chiosu

Určitě vás zajímá složení chioské mastichy. Všechny léčivé účinky se totiž odrážejí právě od přírodních látek, které jsou obsaženy v produktu jako je chioská masticha. V první řadě obsahuje velké množství účinných a aromatických látek. Jedná se o přibližně 80 čistě přírodních složek, které se nacházejí v pryskyřici z ostrova Chios.

Obsahuje přírodní polymery, terpeny, fytosteroly, esenciální oleje, polyfenoly a mnoho dalších účinných látek. Právě díky těmto složkám se v současné době využívá masticha chioská iv oblasti farmacie, potravinářství a kosmetického průmyslu.

Chioská masticha a její krystaly

O pryskyřici z ostrova Chios je známo, že z ní lze získat čisté krystaly, které se považují za tu nejčistší formy mastichy. Jedná se o pryskyřici, která byla získána přímo ze stromu a následně i usušena na slunci. Krystaly se po usušení čistí dělí na základě velikostí. To vše mají na starosti obyvatelé ostrova Chios, kteří si na této práci dávají obzvlášť záležet.

Takto zpracované krystaly se používají ve žvýkací formě, popřípadě se přidávají do zubních past nebo na výrobu prášků. Ty se používají v rámci výživových doplňků nebo k výrobě koření. Pokud se rozhodnete pro užívání výživových doplňků, je důležité, abyste se zaměřili na složení, které je psáno na obalu. Ne všechny produkty jsou totiž kvalitní a právě to je důvod, proč byste měli při výběru doplňků s obsahem chioské mastichy brát větší ohled.

fb_ads

⇒Doporučujeme: Super Masticha Kurkumin & Piperin⇐

Pozitivní ohlasy

Pravděpodobně vás zajímají odezvy od lidí, kteří chiosku mastichu použili ve formě výživového doplňku. Jednoznačně vás potěšíme, protože recenze jsou maximálně pozitivní. Až 80 % lidí, kteří vyzkoušeli chioskou mastichu, byli maximálně spokojeni. Množství lidí to změnilo pohled na zdravý životní styl a mastichu chiosku začali užívat na pravidelné bázi.

Také je prokázáno, že účinky této pryskyřice se dostaví až při dlouhodobém užívání, a tak se počkat rozhodně vyplatí. Lidé, kteří si odzkoušeli chioskou mastichu na vlastní kůži také tvrdí, že u nich nastalo zlepšení, popřípadě až úplné vyřešení problémů, které je trápily. Masticha chioská je tak skutečně maximálně účinná a užívat se ji rozhodně vyplatí.
Závěr

Věříme, že jsme vám přinesli všechny informace o chioské mastice, které jste potřebovali vědět. Na závěr už jen musíme dodat, že pryskyřici z ostrova Chios se rozhodně užívat vyplatí. Pozitivně se to odrazí na vašem zdraví, díky čemuž se budete cítit mnohem lépe. Mimo jiné, tento zázrak z nebes má také pozitivní vliv na psychiku, díky čemuž odbourává stres. Důvodem jsou přírodní látky, které se nacházejí v tomto produktu. Teď už je čas, abyste chioskou mastichu vyzkoušeli na vlastní kůži. Tak co, jdete do toho?