Chronický stres má vážné důsledky: Jak se ho efektivně zbavit?

Stres je běžnou součástí života každého z nás. Do jisté míry je zdravý, ale pokud překročí hranice, může být pro zdraví velmi nebezpečný. Přestože stres je běžnou součástí člověka, může mít i velmi nepříznivé účinky. Proto je třeba nalézt způsoby, jak se ho efektivně zbavit.

Krátkodobý stres není nic špatného, co by škodilo organismu. Přece jen, pokud jedete na zkoušku, případně se chystáte mít pohovor v práci nebo první rande, stres je normální. Po takové stresující události zvykne sám vymizet. Stres však může být i dlouhodobý. Například když pracujete v zaměstnání, které je pro vás stresující, může to na vás ovlivňovat velmi negativně.

Věděli jste, že: během stresu se zapojuje hlavně část mozku s názvem hypothalamus? Ten aktivuje stresové hormony, které mají za úkol spustit charakteristickou reakci těla, označující také jako boj nebo útěk.

Stres a jeho charakteristika

Mezi přirozené fyzické a duševní reakce patří také stres. Jedná se o jakousi reakci na životní zkušenosti. Vyvolat ho může skutečně cokoliv – povinnosti, vztahy, škola nebo zaměstnání. V některých situacích je stres skutečně prospěšný, neboť vám pomůže vyrovnat se se složitějšími životními událostmi.

Jak se stres projevuje?

Tělo na stres reaguje zrychleným tepem a dýcháním. Člověk se více potí, může trpět nespavostí a podrážděností. Chronický stres vede k úzkosti a depresi. Častokrát vznikají kvůli stresu i závažná onemocnění, mezi něž patří zejména ty kardiovaskulární. Objevit se však mohou také zažívací potíže, cukrovka nebo napjaté svaly.

Chronický stres má vážne dôsledky Ako sa ho efektívne zbaviťa

Zbavte se stresu

Samozřejmě je třeba počítat s tím, že stresu se nedá zbavit úplně, ale jen do jisté míry. V první řadě je důležité, abyste přišli na spouštěče. Díky tomu se vám bude stres řešit mnohem snazší. Naštěstí také existuje několik způsobů, které vám pomohou zbavit se stresu rychle a efektivně. O které jde?

Podpořte svůj spánek

Máte potíže se spánkem? Nevíte usnout nebo se často budíte během noci? V tom případě byste to měli začít řešit co nejdříve. Důvodem totiž může být právě stres. Chcete-li se ho zbavit, měli byste si dopřát plnohodnotný a kvalitní spánek.

Chronický stres má vážne dôsledky Ako sa ho efektívne zbaviťb

Neváhejte si vyměnit matraci za novou, dobře vyvětrat místnost, kde spíte a před spaním nedívejte televizi a ani do mobilu. Uvidíte, že spánek bude díky těmto opatřením určitě lepší.

Užívejte výživové doplňky

V dnešní době se vyrábí opravdu spektrum výživových doplňků, které vynikají svým složením. Vyráběny jsou tak, aby dokázaly podpořit i vaši psychickou stránku a zbavit vás tak stresu.

Výborným řešením je produkt s názvem HAIR MAN COMPLEX. Obsahuje spektrum přírodních složek, včetně látky MSM, která přináší řadu pozitivních účinků. Ty má také na chronický stres.

Vypovídejte si blízkým

Mnozí lidé přežívající stres mají tendenci uzavřít se do sebe. To určitě není správný postup, jak se zbavit stresu. Když ho člověk v sobě dusí, může mít ještě více negativní účinky na zdraví. Proto, pokud vás něco trápí, neváhejte si vyprávět svým blízkým, případně lidem, kterým důvěřujete. Pokud si někomu promluvíte, určitě se vám uleví a budete pociťovat výrazně méně stresu.

Pohyb jako lék

Některým lidem nejvíce zabírá pohyb. Proto byste měli cvičit a hýbat se pravidelně. Neváhejte se dát na cyklistiku, běh nebo jiný sport, který vás bude bavit. Přijdete tak na jiné myšlenky, načerpáte nové síly a budete se cítit výrazně lépe.

Chronický stres má vážne dôsledky Ako sa ho efektívne zbaviťc

Nezapomínejte: V boji proti stresu pomáhají také relaxační cvičení. Na internetu dnes naleznete spektrum návodů, jak je provádět, proto se neváhejte inspirovat i vy.