Kyselina listová: Význam, charakteristika a benefity

Kyselina listová je pro lidské tělo velmi důležitá složka. Za úkol má řadu funkcí, které zajišťují správný chod organismu. Tělo si kyselinu listovou nedokáže vytvořit samé, proto je důležité ji přijímat prostřednictvím potravin nebo doplňků stravy.

Víte, co je kyselina listová? Jedná se o jeden z vitamínů, které patří do skupiny B, konkrétně je to vitamín B9. Kyselina listová se častokrát označuje i jako folát, ale v tomto případě byste neměli zapomínat na to, že se nejedná o stejné vitamíny.

Folát se totiž přirozeně vyskytuje v rostlinných a živočišných produktech. Kyselina listová je syntetickou verzí tohoto vitamínu a nachází se zejména ve výživových doplňcích. Teprve když užijete kyselinu listovou, v těle se metabolizuje na folát, který následně i zužitkujete.

Rizikové skupiny

Zdravý člověk s vyváženým jídelníčkem má dostatek vitamínu B9. Existují však rizikové skupiny, u kterých se může vyskytnout nedostatek kyseliny listové. Jedná se o těhotné ženy, lidi trpící anémií nebo hypovitaminózu. Ohroženy jsou i skupiny lidí, které mají jistou genetickou poruchu, popřípadě jedinci s Crohnovou chorobou a celiakií.

Kyselina listová Význam, charakteristika a benefityab

Jak můžete zpozorovat nedostatek kyseliny listové? V první řadě jde o únavu, nedostatek energie, slabost a bolesti hlavy. Deficit vitamínu B9 často vede ik chudokrevnosti nebo jinak řečeno, anémii. Může to u vás také vyvolat zvýšenou dušnost a depresivní nálady. Ohroženy jsou i těhotné ženy. Pokud se u nich vyskytne nedostatek kyseliny listové, možný je i negativní vliv na samotný plod.

Účinky kyseliny listové

Možná byste nevěřili, ale kyselina listová má v lidském těle obrovský význam. Hraje důležitou roli v mnoha fyziologických funkcích, bez kterých by to prostě nešlo.


Prevence civilizačních onemocnění

O kyselině listové je známo, že spolu s dalšími vitamíny má pozitivní vliv na prevenci mnoha onemocnění. Jde například o cévní mozkovou příhodu, infarkt myokardu, ale také osteoporózu, neboli řídnutí kostí. Samozřejmě, pokud chcete předcházet těmto onemocněním, důležitý je také příjem vitamínů, jako například B6 nebo B12.

Kyselina listová Význam, charakteristika a benefitybc

Správný vývoj plodu

Již výše jsme si vzpomněli, že nedostatek kyseliny listové může mít negativní vliv na vývoj dítěte. Pokud budete mít dostatečný příjem tohoto vitamínu, může to v těhotenství snížit riziko vývojových chyb plodu. Mimo jiné, kyselina listová dokáže podpořit také růst zárodečných tkání a vývoj nervové soustavy. Zároveň zvyšuje imunitní systém a působí také jako prevence předčasného porodu či potratu.

Tvorba červených krvinek

Kyselina listová je známá také tím, že hraje klíčovou roli při metabolických procesech. Ty jsou zaměřeny na tvorbu červených krvinek. Díky tomu působí také jako prevence vůči anémii. Zároveň podporuje obnovu a syntézu bílkovin, popřípadě nukleových kyselin, jako jsou DNA a RNA.

Nezapomínejte: Doporučené maximální množství kyseliny listové je 1000 mikrogramů. Dosud se ještě nepotvrdilo, že by přesáhnutí této hranice někomu uškodilo, ale nedoporučuje se užívat příliš vysoké množství. To platí zejména pro lidi, kteří trpí na nedostatek vitamínu B12.

Přírodní zdroje kyseliny listové

Vitamin B9 můžete nalézt v různých potravinách. Jedná se o následující živočišné, ale i rostlinné produkty:

Brokolice, růžičková kapusta, chřest
Hrášek, Edamame
Zelí, hlávkový salát, špenát
Citrusy, luštěniny
Meloun, mango, hrozny
Vločky, ořechy
Banány

V současnosti můžete sáhnout i po výživových doplňcích s obsahem kyseliny listové. Při výběru se zaměřte zejména na složení, které často odráží i celkovou kvalitu provedení. Nezapomínejte se vždy řídit doporučeným dávkováním.