Překyselení organismu: Jaké komplikace může způsobit?

Co se týče překyselení organismu, z dlouhodobého hlediska se může jednat o velmi vážný stav. Důsledkem překyselení totiž mohou vznikat různé zdravotní komplikace, včetně fraktur ve vyšším věku. Nejčastěji se jedná o zlomeninu kyčle. Jaké další komplikace dokáže způsobit překyselení organismu?

Překyselení organismu je v současnosti velmi častým jevem. Dokáže oslabovat celý organismus a také tělesné systémy. Překyselení totiž v těle vytváří prostředí, které je ideální pro rozvoj a množení chorob různého druhu. Takto vzniklé prostředí je v protikladu s tím, kdy je v těle optimální pH.

V takové situaci fungují správně všechny tělesné systémy, přičemž je organizmus odolný vůči patogenům a vzniku infekcí. Zdravé tělo obsahuje alkalické rezervy, které se aktivují při potřebách neutralizaci kyselin.

Když se však tyto alkalické rezervy vyčerpají, organismus zůstane oslaben. Překyselení organismu však není žádnou novinkou. Již v roce 1933 newyorský lékař Howard tvrdil, že všechny nemoci v těle jsou způsobeny kumulací kyselin v organizmu.

Hodnota pH a její charakteristika

Zkratka slova pH znamená v překladu potenciál vodíku. Ten vyjadřuje kyselost nebo naopak zásaditost. V tomto případě existují hodnoty od 0 do 14. Je-li pH nižší než 7 je kyselé. Když je hodnota vyšší než toto číslo, pH je zásadité a když se rovná 7, označujeme jej jako neutrální. Co se týká organismu, ten se snaží neustále vyrovnávat pH v těle, je-li však jednou tato rovnováha narušena, dochází ke vzniku mnoha komplikací.

Prekyslenie organizmu Aké komplikácie môže spôsobiťa

Jaké komplikace mohou vzniknout?

Zdravé tělo je schopno vstřebávat živiny a minerály. K tomu však dochází jen v situaci, že pH je v rovnováze. To znamená, že ideální hodnota je 7,4. Pokud se toto číslo více odchyluje, dochází ke komplikacím. Jedná se zejména o snížení funkce enzymů různého druhu. Když je organismus překyselený, přijaté živiny nedokáže tělo zpracovat a správně je využít. Zachovat ideální pH v těle však není nic jednoduchého. Toto vše je ovlivňováno kyselinotvornými procesy, potravinami a nápoji.

Dlouhodobé překyselení organismu může způsobit komplikace, jako například tloustnutí, vznik obezity nebo cukrovky. U člověka se vyskytuje snížená imunita, ledvinové kameny či předčasné stárnutí. Ve vyšším věku vzniká osteoporóza, pro kterou je charakteristické postupné řídnutí kostí. Časem se tak zvyšuje riziko zlomeniny. Nastupuje také bolest kloubů, větší výskyt kyseliny mléčné a chronická únava. Narušuje se také kardiovaskulární soustava a funkce jater či jiných orgánů.

Prekyslenie organizmu Aké komplikácie môže spôsobiťb

Příčiny vzniku překyselení

Pravděpodobně vás zajímá především to, jak překyselení organismu může vzniknout. Důvodů je mnoho, ale mezi hlavní příčiny patří zejména konzumace určitých potravin. Právě západní strava je bohatá na kyselinotvorné suroviny. Mezi ty patří hlavně maso, mléčné výrobky, vejce.

Chcete-li předcházet překyselení organismu potravinami, měli byste upřednostnit konzumaci zeleniny a ovoce. Právě tyto suroviny jsou bohaté na zásadotvorné složky, které tělo potřebuje. V současnosti je také velmi častá konzumace průmyslově zpracovaných jídel. Ty se připravují zejména z bílé mouky a rafinovaného cukru. Také se nedoporučuje konzumovat slazené nápoje a kávy. Omezit byste měli také užívání léků a umělých sladidel, pokud to je samozřejmě možné.

Překyselení těla totiž nutí organismus spotřebovat zásoby vápníku, sodíku a draslíku ze životně důležitých orgánů. I důsledkem tohoto je organismus a tělesné funkce maximálně oslabené a vznikají různá onemocnění. O vyčerpání těla však dlouhá léta nemusíte ani vědět, proto si vždy dávejte pozor na to, co konzumujete.