Trápí vás vysoký cholesterol? Toto jsou zaručené tipy pro jeho snížení!

Zjistili vám v běžných výsledcích krve, že máte zvýšený cholesterol? Nemusíte se ničeho bát, začnete-li s prevencí čím dříve, tím to bude pro vás lepší. Skvělá informace je právě ta, že vy sami můžete snížit cholesterol velice jednoduchým způsobem. Nečekejte ovšem, že to bude ze dne na den. Budete potřebovat velkou dávku trpělivosti, disciplíny a odhodlání.

Vysoká hladina cholesterolu rozhodně neznačí nic dobrého. Při neléčení může způsobit i další zdravotní komplikace a onemocnění. Proto je důležitá prevence a doporučení, která si popíšeme právě v tomto článku. Nejprve si však povíme něco o tom, jaké jsou důvody vzniku vysokého cholesterolu.

Příčinou může být stres

Cholesterol je voskovitá látka, která napomáhá při zpracování tuků a je pro tělo nezbytná. Pokud je však obsažena ve vysoké míře, dochází ke zdravotním komplikacím. Víte ale, co způsobuje zvýšení cholesterolu? Příčinou může být nezdravý životní styl, který je spojen také se stresem či psychickou nepohodou. Toto jsou nejčastější důvody, ale vysoký cholesterol může vzniknout i vedle přidružených onemocnění, jako je cukrovka nebo obezita.

Nezapomínejte: Kromě zpracování tuků má cholesterol i další důležité funkce v těle. Podílí se na tvorbě hormonů, umožňuje tělu tvořit žluč, podporuje syntézu vitamínu D z pokožky a udržuje rovnováhu střevní mikroflóry.

Základem je pestrá strava

Velice častým důvodem vzniku vysokého cholesterolu je právě nezdravé stravování. Vyhnout byste se tak s určitostí měli potravinám, které obsahují rafinovaný cukr, množství tuků či nezdravých látek. Rozhodně vylučte ze svého jídelníčku polotovary nebo jídla z fast foodu. Upřednostněte konzumování čerstvých potravin, zejména s vysokým obsahem vitamínů, minerálů, bílkovin či vlákniny. Jezte co nejvíce zeleniny a ovoce.

Vždy si dejte záležet na tom, aby byl váš talíř co nejvíc pestrý. Obsahovat by měl spoustu různorodých jídel plných živin. To, že máte jíst zdravě neznamená, že si nebudete moci dopřát žádnou sladkost, pamlsek nebo něco, co možná není až tak zdravé, ale vy máte na to chuť. Klidně si dejte, ale měli byste znát své hranice a dát si takové potraviny jen jednou za čas, v omezeném množství. Určitě si však jídlo nezakazujte, protože právě to by vedlo k chronickému přejídání.

Trápi vás vysoký cholesterol Toto sú zaručené tipy na jeho zníženieac

Užívejte kvalitní výživové doplňky

Vybrat si správný doplněk stravy z tak velkého spektra je poměrně náročné. Ideálním řešením ke snížení vysokého cholesterolu v krvi je ostropestřec mariánský, který prospívá i zdraví srdce. Jeho účinků je však daleko více. Má protizánětlivé a antioxidační účinky, díky nimž patří mezi nejoblíbenější výživové doplňky vůbec.

Při výběru takových produktů se však zaměřte zejména na složení a účinky. Určitě by neměly obsahovat žádné škodlivé látky. Mimo jiné, myslete na to, že jde jen o výživový doplněk, který podporuje léčbu, ale nenahrazuje ji a také ani pestrou stravu. Účinky se dostaví až při pravidelném a dlouhodobém užívání.

Trápi vás vysoký cholesterol Toto sú zaručené tipy na jeho zníženiece

Více se hýbejte

Tak, jak jsme si již výše vzpomínali, vysoký cholesterol vzniká iv případě přidružených onemocnění, například při obezitě. Proto byste měli do své denní rutiny zařadit co nejvíce pohybu. Nemusíte jít hned zvedat těžké váhy do posilovny. Postačí, že se pojedete každý den projít, případně si najdete jinou fyzickou aktivitu, která vás bude bavit.

Jde jen o to, abyste celý den neseděli jen před televizí, ale trochu se i hýbali. Prospěje to vašim cévám, orgánům, funkcím v těle a v neposlední řadě i duševní pohodě, která je při prevenci vysokého cholesterolu mimořádně důležitá.