Vitamin C: Proč je pro organismus tak důležitý a kdy ho je nedostatek?

Vitamin C se jinak nazývá také jako kyselina askorbová. Jedná se o vodou rozpustný vitamín, který je přítomen v mnoha druzích zeleniny, ale i ovoce. Má silné antioxidační účinky a vyznačuje se také bohatou historií. Již v dávných dobách byl výbornou prevencí v rámci léčby různých onemocnění.

V současné době víme, že vitamín C přináší mnoho klíčových úkolů v rámci tělesných funkcí. Bez něj by to bylo prostě velmi obtížné. Co však patří mezi nejsilnější vlastnosti tohoto vitamínu? Obecně jde zejména o posílení imunitního systému, přičemž zároveň napomáhá i při tvorbě kolagenu.

Jak dobře víte, produkce kolagenu v těle klesá po dosažení věku 25 let. Právě proto vitamín C podporuje jeho tvorbu, čímž udržuje i zdravou pokožku, kosti a klouby. Zároveň platí, že tento vitamín je velmi důležitý pro zdraví dásní a zubů.

Nezapomínejte: O vitamínu C je dnes známo, že je velmi nápomocný při absorpci železa. Právě to je velmi důležité pro správné fungování organizmu. Zároveň platí, že vitamín C má silné protizánětlivé účinky a napomáhá v boji proti úzkostným stavům.

Buňky chrání před volnými radikály

Jedním z hlavních důvodů, proč byste měli zvýšit příjem vitamínu C je ten, že dokáže chránit buňky před volnými radikály. To znamená, že s sebou přináší také silnou antioxidační aktivitu.

Volné radikály mohou do vysoké míry poškozovat buňky a tkáně. Kvůli tomu vznikají mnohdy i různá onemocnění. Proto je vitamin C v tomto směru skutečně potřebný a zároveň i nápomocný.

Vitamín C Prečo je pre organizmus tak dôležitý a kedy ho je nedostatokas

Klíč ke zdravé pleti

Pokud vás trápí nedokonalosti či jiné problémy na pokožce, vyzkoušejte přijímat více vitamínu C. Jelikož má protizánětlivé a antioxidační účinky, může vám do vysoké míry pomoci ke zdravé pleti. Ta bude díky tomuto vitamínu zářivá, jemná a zdravá jako nikdy předtím. Samozřejmě, potřebná je i správná péče, ale užívání vitamínu C jednoduše patří k tomu.

Jak získat vitamín C?

Pravděpodobně víte, že vitamín C se nachází také přirozeně v různých potravinách. Nejčastěji se jedná o ovoce a zeleninu. Proto byste měli upřednostnit konzumaci citrusových plodů, papáje, kiwi, červené papriky, jahod či brokolice. Ve větším množství se však vitamín C nachází ve výživových doplňků.

V tomto případě doporučujeme produkt s názvem Vitamin C a šipka, který přináší opravdu blahodárné účinky na organismus člověka. Při výběru výživového doplňku přihlížejte zejména k samotnému složení a účinkům, které produkt přináší. Je to velmi důležité, protože jen tak si budete moci zakoupit skutečně efektivní doplněk výživy, který vám pomůže.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu C?

Nedostatek vitamínu C v těle může způsobit různé poruchy a onemocnění. Právě proto byste měli mít tento vitamín pod kontrolou. Jak ale zjistíte, že ho máte nedostatek? Mezi nejčastější projevy jeho deficitu patří únava, ztráta chuti k jídlu, nevolnost či podrážděnost.

Vitamín C Prečo je pre organizmus tak dôležitý a kedy ho je nedostatokabs

Mimo jiné, nedostatek vitamínu C může způsobit i výrazné oslabení imunitního systému a zvýšení náchylnosti k různým infekcím a nemocem. Mezi další příznaky patří také krvácení z dásní, zhoršení stavu ústní dutiny, pokožky či vlasů. Do vysoké míry může oslabit i kosti, klouby a svaly, kvůli čemuž častokrát zapříčiňuje i sníženou pohyblivost a otoky.

Naše rada: Pokud na sobě zpozorujete některé z výše zmíněných projevů, měli byste to řešit co nejdříve. Pořiďte si výživový doplněk s obsahem tohoto vitamínu a konzumujte co nejvíce ovoce a zeleniny. V opačném případě můžete být náchylnější ke vzniku onemocnění, která oslabují kosti, zuby či krevní cévy. Taková onemocnění mohou vést ik nezvratným poškozením.